De Bouwschil organiseert op maandag 21 november op de CommunicatieCampus in Gent het gratis inspiratie-event ‘Demonteren, herbestemmen en remonteren. Verplaatsbare architectuur, geen droom maar realiteit.’ Daarin laat het Ronald Schleurholts van het Nederlandse architectenbureau cepezed vertellen hoe een van hun projecten, de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, nog niet zo lang geleden werd afgebroken om met een nieuwe functie weer te worden heropgebouwd op het Business & Science Park/Campus UT in Enschede. Uiteraard ligt de focus daarbij op de circulaire gevels. Ook Nadja Van Houten en Raf De Preter van Bureau Bouwtechniek zullen het hebben over circulaire gevels, maar ook over circulair bouwen in het algemeen.
Een compleet gebouw monteren, demonteren en – 160 km verderop! – heropbouwen: het spreekt tot ieders verbeelding. Toch gebeurde het in Nederland, met de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Dat gebouw van 5.400 m² kreeg in Enschede een nieuwe functie op het Business & Science Park/Campus UT.
Op Circubuild brachten we daarover al dit artikel, maar wie er meer over willen horen, en dan met name over wat die geplande verhuis betekende voor het ontwerp van de gevels, kan op 21 november van 17.30 tot 21.30 uur terecht op de CommunicatieCampus in Gent. Ronald Schleurholts van cepezed, het Nederlandse architectenbureau dat het gebouw – of beter, de gebouwen – ontwierp, vertelt er dan alles over.
Ook Raf De Preter van Bureau Bouwtechniek zal het podium bestijgen. Zijn bureau was immers een van de drijvende krachten in het EURECA-onderzoeksproject (waarover volgende week op Circubuild een artikel verschijnt, red.) rond de zin en onzin van biogebaseerde gevels dat recent werd afgerond. De Preter zal onder meer vertellen wat het onderzoek heeft opgeleverd. Hij doet dat samen met Gust Mannaerts, die als student meewerkte aan het onderzoek.
Nadja Van Houten, directeur van Bureau Bouwtechniek, is de derde spreker. Zij deelt haar visie omtrent het belang en de meerwaarde van de herbestemming van materialen en gebouwen binnen bouwprojecten en zal het ook hebben over de groeipijnen waar circulair bouwen vandaag nog mee te kampen heeft. In het verlengde daarvan probeert ze een antwoord te geven op de vraag hoe de vertrouwde aanpak van een bouwproject gewijzigd moet worden om de volledige doorbraak van circulair bouwen binnen de bouwsector te realiseren. Met een gelauwerd circulair project als Gare Maritime – waarin ook veel aandacht ging naar circulaire gevels, waarvoor werd samengewerkt met Jansen AG – weet Van Houten waarover ze spreekt.
Het event is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan via deze link. Via dezelfde link kan je ook de exacte planning van de avond raadplegen.