De Leertrommel eerste Vlaamse school gebouwd met hennepblokken

De Leertrommel in Opwijk ondergaat momenteel een verbouwing en koos als eerste Vlaamse school voor een milieubewuste renovatie met hen­nepblokken. De school en Ark architecten kwamen bij dat circulaire bouwmateriaal uit vanuit een vooropstelling van het welzijn en het leervermo­gen van de kinderen; dankzij de hennepblokken van IsoHemp, die een negatieve CO2-voetafdruk hebben, zijn duffe klaslokalen waarin de concentratie ver te zoeken is voorgoed verleden tijd.

Ark Architecten en de school kozen voor een groene renovatie met hennepblokken van IsoHemp omwille van hun uitstekende isolerende waarde op vlak van temperatuur en geluid, hun unieke vochtregulerende eigenschappen én de brandveiligheid ervan. Het resultaat is een gezond binnenklimaat in de klaslokalen, met een constante temperatuur het hele jaar door, zonder geluidsoverlast van de andere klassen.

De hennepblokken kregen in het renovatieontwerp een plek aan de binnenkant van de bestaande buitengevel. Het gaat om blokken van 30 cm die na plaatsing met een natuurlijk materiaal bepleisterd werden. Zo krijg je een homogene constructie van hennep die zowel de muur als de isolatie vormt.

Kalkhennep, een 100% natuurlijk mengsel van hennep, kalk en water, wordt al eeuwenlang gebruikt, maar deed ongeveer tien jaar geleden zijn herintrede toen het Belgische bedrijf Iso­Hemp het materiaal als eerste op grote schaal begon te produceren in de vorm van hennep­blokken. Naast de reeds genoemde prestaties, zijn hennepblokken een uiterst duurzaam bouwmateriaal met een negatieve CO2-voetafdruk. Zo haalt een eengezinswoning gebouwd met hennep gemiddeld 5 ton CO2 uit de lucht, het equivalent van een autorit rond de wereld. Een unicum in de anders erg vervuilende bouwsector.


Gunstig effect op de energiefactuur

Omdat huizen gebouwd of gerenoveerd met hennep zo’n goede thermische isolatie bieden, hebben ze ook een erg gunstig effect op de energiefactuur. Zo blijkt uit studies dat je door de toepassing van hennepblokken je energiefactuur tot wel 70% kan doen dalen.

Ian Leonard van Ark architecten gelooft dan ook sterk in het gebruik van biologisch bouwma­teriaal zoals kalkhennep bij de bouw en renovatie van onderwijsinstellingen: “We zijn op een punt aangekomen dat we niet meer kunnen bouwen en renoveren zoals vroeger. Kiezen voor natuurlijk materiaal zoals hennep is kiezen voor de gezondheid van onze kinderen én van ons milieu. Een evidente keuze als je het ons vraagt én een die in de toekomst eerder de norm zal worden in plaats van de uitzondering.”

Directeur van de Leertrommel Katleen van Lemmens kijkt alvast uit naar de heropening van de school volgend schooljaar: “Onze prioriteit lag bij het creëren van goed geventileerde, gezonde klaslokalen waarin onze leerlingen zich het hele jaar goed kunnen concentreren. Een renovatie met hennepblokken is daarvoor de geschikte oplossing, want de hennep zorgt voor een ademend gebouw dat de temperatuur en vochtigheid op natuurlijke wijze op peil houdt. We kijken er met z’n allen naar uit om dat comfort volgend jaar te kunnen ervaren!”

Xavier Belis, Sales Director bij IsoHemp en verantwoordelijk voor het project, ziet een groene beweging op gang komen voor de renovatie en bouw van publieke gebouwen: “Uiteraard is het niet enkel belangrijk om alleen thuis een gezond binnenklimaat te creëren. Ook publieke plekken waar we vele uren van ons leven slijten – met scholen als voorbeeld bij uit­stek – kunnen enorm veel voordeel halen uit de verschillende kwaliteiten die hennepblokken te bieden hebben. Ze zijn dan ook de logische keuze voor alle publieke projecten waarin het welzijn van de gebruikers en het welzijn van ons milieu op de eerste plaats worden gezet.”

Deel dit artikel:

Onze partners