De Meeuw realiseert twee tijdelijke gebouwen voor UZ Gent

Na een modulaire apotheek inclusief cleanroom mocht De Meeuw, specialist in flexibel en modulair bouwen, recent ook een nieuw modulair inkompaviljoen voor UZ Gent realiseren. De twee state-of-the-art ziekenhuisgebouwen kaderen binnen het masterplan dat VK architects+engineers, part of Sweco, tegenwoordig simpelweg Sweco, uittekende voor de broodnodige rationalisering van de beschikbare ruimte van het ziekenhuis en waarvan de realisatie, begonnen in 2019, in 2029 klaar moet zijn. Voor het ontwerp van het inkomgebouw deed De Meeuw een beroep op Sweco, het apotheekgebouw ontwierp de modulaire bouwer zelf. De twee gebouwen hebben een tijdelijke functie en garanderen de continuïteit van de ziekenhuiswerking tijdens de realisatie van het masterplan. Na de beoogde gebruiksduur op de ziekenhuiscampus krijgen ze een tweede leven op een andere locatie.

Het transparante inkompaviljoen, dat UZ Gent van De Meeuw huurt voor een periode van minimum zes jaar, heeft een totale oppervlakte van bijna 1.500 m² en is opgebouwd uit 75 geprefabriceerde bouwmodules.

Het project bewijst eens te meer dat modulair bouwen én een hoogstaand architectonisch ontwerp perfect kunnen samengaan. Met zijn opvallend rode kleur fungeert het inkomgebouw als een aantrekkelijk baken op de ziekenhuissite. De voorgevel bestaat uit glas en een staalstructuur. De entreehal baadt daardoor in natuurlijk licht en biedt een vrije hoogte van 6,7 meter. De vormgeving en indeling nodigt bezoekers uit om binnen te komen en laat hen in een vloeiende beweging doorstromen naar de correcte wandelrichting. De aangewezen flow wordt extra gestimuleerd door kleuraccenten op de vloer, wand- en kolombekleding, de ronde vormen van de scheidingswanden en de vloeiende lijnen van de verlichting.

De aanmeldzuilen, de inschrijfbalies met loketten en de gespreksruimtes voor vertrouwelijke gesprekken werden strategisch geïntegreerd voor een klantvriendelijke dienstverlening. Het nieuwe inkompaviljoen huisvest daarnaast een aantal administratieve backofficediensten. Ook die functionele ruimtes zijn modulair opgebouwd, waardoor aanpassingen steeds mogelijk blijven.

De loketten zijn dankzij een rolgordijn volledig afsluitbaar. Veiligheidsglas garandeert de veiligheid van de medewerkers, patiënten en bezoekers. Akoestische scheidswanden dragen samen met de wand- en plafondelementen en de zonneschermen bij aan een aangenaam werkklimaat. De houtaccenten benadrukken dan weer het warme en natuurlijke karakter van de ruimte.

Een VRF-aircosysteem koelt en/of verwarmt alle ruimtes. Een ventilatiesysteem type D creëert een zuiver en gezond binnenklimaat. Beide systemen blinken uit in energiezuinigheid.


Grootste cleanroom van België 

Het gebouw met de apotheek en cleanroom, dat al opende in 2023, werd gerealiseerd én ontworpen door De Meeuw. De ontwerp- en engineeringafdeling van de modulaire bouwfirma vertaalde samen met gespecialiseerde partners de noden van UZ Gent naar een technisch en functioneel ontwerp met een totale oppervlakte van 2.250 m², verspreid over twee verdiepingen. De cleanroom voldoet aan de strenge Europese PIC/S-normering – elke ziekenhuisapotheek in ons land dient tegen 2026 over zo’n cleanroom te beschikken, veel ziekenhuizen wacht wat dat betreft nog een grote uitdaging – en biedt via het box-in-box principe een oppervlakte van 900m² en is zo de grootste van België. Het volledige gebouw bestaat uit een goeie 120 modules, waarvan zo’n 50 de cleanroom vormen.

Het gebouw voldoet aan de strengste Europese normen op het vlak van ventilatie en luchtdichtheid. Binnen het gebouw gelden per zone en voor ieder sas exacte ventilatienormen met onderlinge luchtdrukverschillen: puls, overdruk, extractie, onderdruk … Om die technische installaties mogelijk te maken, heeft De Meeuw de bouwmodules voor het gelijkvloers tot 4,5 meter hoogte aangepast. De betonnen vloeren werden in bepaalde zones extra versterkt en trillingvrij uitgevoerd, om zo de draagkracht en stabiliteit te garanderen voor de volledige apotheekinfrastructuur. 

UZ Gent huurt het gebouw voor minstens tien jaar.


Modulaire aanpak ook geschikt voor definitieve gebouwen

Dankzij de modulaire bouwmethode van De Meeuw kunnen beide gebouwen na de beoogde gebruiksduur op de campus van het UZ Gent – wanneer de centrale nieuwbouw met nieuwe inkom klaar is en de ziekenhuisapotheek verhuist naar een nieuw logistiek centrum naast die centrale nieuwbouw –  elders een tweede leven krijgen. En dat zal, na een refit, ook gebeuren.  

Ook voor definitieve ziekenhuisgebouwen biedt de modulaire bouwmethode volgens de modulaire bouwfirma heel wat mogelijkheden. "Ook dan blijft de flexibiliteit om het gebouw op elk moment aan te passen of uit te breiden immers gewaarborgd”, besluit Hans Vonck, CEO van De Meeuw. “Onze gebouwen kunnen dankzij de hoogwaardige kwaliteit en afwerking probleemloos meerdere decennia functioneren.”

De Meeuw biedt modulaire ziekenhuisgebouwen voor de gewenste gebruikstermijn niet alleen aan volgens een huurformule, maar ook volgens een koopformule. De bouwfirma is dan ook al jaren een vertrouwd gezicht in de ziekenhuiswereld. Op de fraaie referentielijst staan talrijke uiteenlopende en gesofisticeerde medische faciliteiten, waaronder consultatie- en behandelingsruimtes, dagziekenhuizen, operatiekwartieren, spoedafdelingen en centra voor nierdialyse.

Deel dit artikel:

Onze partners