Architect en zaakvoerder van Dial Architects Geert LM Pauwels is een vakman die resoluut kiest voor authentiek maatwerk in elk project. Zijn zoektocht naar duurzaamheid heeft geleid tot zijn eigen esthetiek waarin hergebruik, energiebesparende technieken en kwalitatieve materialen elkaar versterken. Nu Dial Architects met Muziekcentrum Kortrijk genomineerd is in de categorie Circular Building van de Belgian Building Awards 2021 is het een uitgelezen moment om hem te laten plaatsnemen in de Praatstoel.
Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Op het masterplan van Kunstencentrum Vooruit en het masterplan van Muziekcentrum Kortrijk. Kunstencentrum Vooruit, of hoe het in de toekomst ook mag heten, heeft met ons masterplan resoluut de eenentwintigste eeuw ingezet. We hebben aan deze iconische, versteende Gentse kunsttempel 2.200 vierkante meter nieuwe ruimte toegevoegd op, onder en naast het gebouw, met daktuinen, potbomen, hangende tuinen, tuintorens en een semipublieke buitenruimte. En dat in een heel dense stadswijk. De dialoog met het monument heeft onze kennis van ‘weiterbauen’ op een unieke en persoonlijke manier gevoed.
Het Muziekcentrum van Kortrijk is een oude geliefde. Ooit hebben we het masterplan gewonnen en sindsdien werken we project na project verder aan de betonnen moloch om er een verfijnd stedelijk instrument van te maken.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Ik koester hoge verwachtingen van de transformatie van de Sint-Jozefkerk in de Gentse Rabotwijk tot lokale ontmoetingsplaats met maakateliers. Het is weerom een beschermd monument en het ligt in een zeer diverse wijk. De kerk is bijzonder rijkelijk versierd en is een bron van inspiratie. Ze is bovendien volledig onderkelderd waardoor de mogelijkheid ontstaat om er interessante maakateliers in onder te brengen.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
De bruggen die ingenieur-architect Laurent Ney maakt zijn ongelooflijk mooi.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Terunobu Fujimori, Adolf Loos, Jože Plečnik, Alvar Aalto, Lacaton & Vassal en Peter Zumthor.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Ik ben er niet zo mee bezig. Ik bekijk liever de context. Naar steden waar bijzondere gebouwen gedijen, zoals Rotterdam, Zurich of Wenen, trek ik graag.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Er is zo ontzettend veel talent te vinden. Als ik zie wat Archipel allemaal naar boven brengt, word ik heel bescheiden. Als ik er dan toch eentje moet uitkiezen, is dat GAFPA, omdat die architecten in ons bureau gestart zijn.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Dit is geen job, maar een vervulling van een leven waarin je schoonheid kan scheppen, een belangrijke maatschappelijke rol kan spelen en waarin je met je inzichten een betere en duurzame wereld kan creëren voor zo veel mogelijk mensen en soorten. Architectuur biedt zo veel mogelijkheden om relevant te zijn, zowel op macro- als op microschaal. Architecture First! Mijn kinderen hebben voor taal en techniek gekozen en dat is prima.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
De huizen waar ik opgroeide als kind, de studiereizen met architect Gilbert Decouvreur naar Finland en de steden waar ik studeerde als student.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
De plaats waar je staat, is het gevolg van de keuzes die je in het verleden gemaakt hebt. Ik heb altijd voor onderzoek en kwaliteit gekozen. Dan moet je geen compromissen sluiten maar kom je, samen met je opdrachtgever, vanzelf uit op het juiste antwoord. Ons kantoor is klein, maar wendbaar. Dat zorgt ervoor dat ik geen dienstverlener ben geworden, maar nog steeds een architect ben die midden in het beslissingsproces staat.
Waarom vindt u het belangrijk in te zetten op circulair bouwen?
Ik heb altijd in huizen gewoond waar minstens vijf generaties in gewoond hebben. Elke generatie heeft telkens iets toegevoegd of weggenomen. Het resultaat noem ik doorleefde architectuur. Je leert daar veel van. Onder andere bescheidenheid en de kennis dat we deze wereld moeten delen in plaats van leegroven voor het eigen comfort en plezier. Circulair denken is niets meer dan verantwoordelijkheid nemen voor de schaarse middelen die ons nog resten. Als we dan moeten verder bouwen op wat we al hebben aan gebouwen, materialen, plaatsen en ruimtes, dan houdt dat een complete mindshift in voor de op consumptie gedreven maatschappij. We moeten dus alles herdenken: hoe we ons voeden, verplaatsen, beschermen en amuseren. Architecten kunnen daarin als gamechangers functioneren.
Welk circulair bouwproject is een voorbeeld voor u?
Elke gebouw dat consciëntieus waakt over bovenvermelde principes.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Timmerman
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Sint-Lucas Gent en Akademie der bildenden Künste in Wenen
Bij wie hebt u stage gelopen? Bij Jos Van Driessche en Martine De Maeseneer Architects
Wat was de titel van uw eindwerk? (Het verhaal van de Toren', over verticaliteit in de architectuur, met promotor Raf De Saeger
Favoriet architectuurboek: ‘Fujimori Terunobu: Architecture’
Favoriet ander boek: ‘In Europa’ van Geert Mak
Favoriete film: ‘Betonrausch’ door Cüneyt Kaya
Favoriet tv-programma: ‘David Attenborough: A Life on Our Planet’
Favoriete muziek: Van Pergolesie - Stabat Mater - over Debussy naar Arvo Pärt en Bob Dylan. Maar ook af en toe wat beats kan ik zeker pruimen.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Nauwelijks, maar als ik er heb, zit ik op een fiets of op een bouwwerf, maar dan als aannemer.
Favoriete Belgische stad: Brussel
Favoriete Europese stad: Rome en Rotterdam
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Italië of Finland
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Fietsen, houthakken en klussen
Favoriete architectuursite? www.eurabo.be
Favoriete andere website? www.colnago.com