Demonteerbaar dak met gerecupereerde materialen voor school in Wellen

De nieuwbouw van Vrije Basisschool De Bron in Wellen, een ontwerp van CLVR, werd onlangs afgewerkt met een circulair dak. Hoofdaannemer Schoofs en V&B Dakwerken maakten daarvoor gebruik van het innovatieve, demonteerbare BossCover Circular System van CPE, maar ook van PUR-isolatie die oorspronkelijk bestemd was voor de verbrandingsoven.

In ons land werden intussen, onder meer in Sint-Truiden en Kampenhout, al meer daken aangelegd met het demonteerbare platdaksysteem BossCover Circular System van CPE, een groothandel opgericht door Tectum Group in 1988 die gespecialiseerd is in producten voor daken en gevels. Maar in het project in Wellen werd het dus gecombineerd met gerecupereerde PUR-platen die eigenlijk bestemd waren voor de verbrandingsoven, een primeur voor een schoolgebouw. De isolatie is afkomstig van een afgebroken dak van een gebouw van OVAM in Mechelen. Ze deed daar 22 jaar dienst.


Getest door Buildwise

De PUR-isolatie werd door Buildwise getest op verschillende specificaties, zoals lambdawaarde en drukvastheid. Na grondige tests bleek de lambdawaarde van de gerecupereerde isolatieplaten ongeveer 0,0261 W/m²K te zijn, slechts iets hoger dan de oorspronkelijke waarde van ongeveer 0,022 W/m²K, wat betekent dat de meeste platen nog steeds uitstekend isoleren en aldus geschikt zijn voor hergebruik.

Volgens CPE heeft het hergebruik van de isolatieplaten de kostenefficiëntie van het project aanzienlijk verhoogd, aangezien nieuwe isolatie duurder zou zijn geweest. Het circulaire dak van de Vrije Basisschool De Bron, met een oppervlakte van 284 m², biedt dus niet enkel ecologische, maar ook economische voordelen.

“Als we onze huidige manier van natuurlijke hulpbronnen consumeren voortzetten, dan zullen we tegen 2050 jaarlijks twee keer meer van die hulpbronnen gebruiken dan de aarde aankan. Dat benadrukt de urgentie van de transitie van een lineaire wegwerpeconomie naar een volledig circulaire economie”, aldus CPE. “Het doel is om uiterlijk in 2050 zo’n economie, die koolstofneutraal, ecologisch duurzaam en gifvrij is, te hebben. De recente crisis heeft ook de kwetsbaarheden in onze waardeketens blootgelegd, wat negatieve impact had op kmo’s en de industrie. Een circulaire benadering vermindert dan ook niet alleen CO2-uitstoot, maar stimuleert ook economische groei en creëert nieuwe banen.”

Deel dit artikel:

Onze partners