Demonteerbaar dakterras van Zoontjens laat bewoners Fierensblokken genieten van Antwerpse skyline

Ze leken lang bestemd voor de sloop, maar AG Vespa gaf de bekende, bijna negentig jaar oude Fierensblokken in Antwerpen, recent een tweede leven. Om de dakterrassen aan te leggen, schakelden de aangestelde architectenbureaus Molenaar & Co architecten en Happel Cornelisse Verhoeven de expertise van Zoontjens in, gespecialiseerd in de ontwikkeling en aanleg van dakbestratingssystemen. Die systemen zijn allemaal de- en remontabel. Dat op het dak van de Fierensblokken dus ook.

AG Vespa transformeerde de bekende Fierensblokken middels een renovatie en uitbreiding tot een modern woongebouw dat onder meer voorziet in meer dan honderd appartementen – groter dan de oude, winkelruimte en diverse collectieve voorzieningen waaronder een wasruimte, een multifunctionele zaal, een ondergrondse fietsenstalling en daktuinen en -terrassen.

De daktuinen maken driekwart van de daken van de Fierensblokken uit. Het overige gedeelte werd dus omgetoverd tot dakterras. Zoontjens mocht die dakterrassen realiseren.

De dakspecialist opteerde voor het project voor zijn Dreen Ceramica-tegels, in de 90 x 45 cm-uitvoering en de kleur brave gray. De tegels, die uitblinken in onderhoudsgemak, werden bevestigd op het onderliggende fixplate lock-systeem van Zoontjens, dat bestaat uit elementen met demontabele hoekstukken. De tegels worden op die hoekstukken gelijmd, zodat het tegelveld niet kan verschuiven, ook niet door opwaartse windkracht. Doordat de hoekstukken demontabel zijn, kunnen de tegels dus wel worden verwijderd om, indien nodig, bij de ondergrond te komen. Het gaat dus, net als alle dakbestratingssystemen van Zoontjens, om een omkeerbaar systeem. Het volledige dakbestratingssysteem is dan ook integraal herbruikbaar in een ander project mocht het dakterras op de Fierensblokken ooit moeten verdwijnen.

Het valt echter sterk te betwijfelen of dat laatste ooit aan de orde zal zijn, gezien het verbluffende panoramische zicht op Antwerpen dat de dakterrassen, met opvallende pergola en ware New York-vibes, de bewoners van de Fierensblokken bieden.

Deel dit artikel:

Onze partners