Dentelles: nieuwe lampencollectie van Atelier Pierre uit gerecycleerd polyethyleen

Atelier Pierre heeft met Dentelles een nieuwe lampencollectie voorgesteld die interessant kan zijn voor al wie circulair ontwerpen een warm hart toedraagt. Zo is de module van de lampen in de collectie, die werd geïnspireerd op en genoemd naar de papieren kantjes die je vroeger onder elke taart zag, gemaakt van 100% gerecycleerd polyethyleen en zijn veel onderdelen herbruikbaar of recycleerbaar.

Wie herinnert zich nog de papieren kanten onderleggers waarmee bakkers hun taarten destijds een feestelijke toets gaven? Dentelles, werden ze genoemd. Ook Lieven en Jenny Vanhalst, de oprichters van het West-Vlaamse familiebedrijf Vanhalst, deden dat in hun patisserie in de jaren 70. Het is naar dit decoratieve papiertje voor banketten dat de nieuwe collectie van het Vanhalst-merk Atelier Pierre is genoemd: de lampen hebben immers dezelfde vorm als een groot pak op elkaar gestapelde papieren kantjes. Nostalgie in een modern jasje dus. Twee jonge designers sloegen hiervoor de handen in elkaar: Paulien Callewaert en Kaat Verschueren. Dat het Franse woord ‘elles’ in de naam voorkomt, is dus geen toeval.


Ultieme sfeermakers

Paulien en Kaat ontwierpen de ultieme sfeermakers voor bij diners of andere gezellige ontmoetingen in de vorm van stijlvolle en betaalbare tafellampen. De armaturen voelen zich thuis in zowel de woon- als de slaapkamer, maar kunnen evengoed mee naar buiten. Ze zijn draadloos én dimbaar. Opladen gebeurt met een USB-kabel, dimmen doe je met een tikje op de bovenkant van de lamp. Er zijn vier dimniveaus waaronder een slaapstand.

De Dentelles lampen zijn verkrijgbaar in drie verschillende groottes en vormen, allemaal hebben ze een crèmekleurige body. De voet is een magnetische ring van licht metaal en bestaat in drie kleuren: zwart, terra en brushed gold. Bij de twee grootste versies kan je de ring verwijderen voor een andere look. Je draait hem af zoals de dop van een fles.


Gerecycleerd én recycleerbaar

Trouw aan zijn duurzame missie – Vanhalst ondertekende in 2011 het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen – trekt Atelier Pierre ook met Dentelles de groene kaart. De drie onderdelen waaruit de lamp bestaat kunnen via de gekende recyclagekanalen hun weg vinden naar een tweede leven.

Zo zijn de onbreekbare modules gemaakt uit 100% recycleerbare polyethyleen. Dat polyethyleen is op zijn beurt recycleerbaar. Om dat recyclagepotentieel ook te kunnen benutten, mag het polyethyleen wel niet 'vervuild' worden met andere elementen zoals bijvoorbeeld metaal. Het product werd dan ook zo ontworpen dat de schelp uit polyethyleen makkelijk kan gescheiden worden van de rest van de lamp. 

De metalen ring is aan de lamp bevestigd met een kliksysteem en ook de lichtmodule zelf kan worden ontmanteld om de onderdelen te recycleren. Daarvoor moet ze wel terechtkomen in een professioneel elektronicacircuit want omwille van productveiligheidsrichtlijnen is de lichtmodule één afgesloten geheel en kan een particulier ze niet uit elkaar halen. 

De lampen uit de Dentelles-collectie zijn dus interessant voor al wie zijn circulair gebouw ook circulair wil aankleden.

Deel dit artikel:

Onze partners