Derbigum, Belgisch fabrikant van bitumineuze dakbanen, lanceerde enkele jaren geleden het No Roof To Waste-programma. Via dat programma kunnen dakdekkers snijresten en gebruikte dakbanen gratis afleveren bij enkele distributiepunten, waarna Derbigum ze daar ophaalt en er nieuwe dakbanen van maakt, die het verkoopt onder de naam Derbigum NT. Met de bedoeling dat nog meer distributiepunten gaan meewerken aan de dienst, riep Derbigum onlangs de No Roof To Waste-award in het leven. De prijs werd intussen al aan enkele bedrijven toegekend.
Derbigum recycleerde zelf al jarenlang productieresten uit de eigen fabriek toen het zo'n vier jaar geleden besloot het No Roof To Waste-programma in het leven te roepen. Dat initiatief houdt in dat de fabruikant in samenwerking met sloopbedrijven oude dakbedekking van industriële gebouwen gaat halen om er zelf nieuwe bitumineuze dakbanen van te maken, die verkocht worden onder de naam Derbigum NT. Daarnaast kunnen dakdekkers hun snijresten, overschotten en gebruikte dakbanen via zogenaamde big bags deponeren bij enkele distributiepunten van Derbigum die meewerken aan No Roof To Waste.
Met de bedoeling dat nog meer distributeurs van Derbigum-producten zo’n inzamelpunt worden, lanceerde Derbigum onlangs de No Roof To Waste-award. Elk kwartaal kunnen enkele inzamelpunten die prijs winnen, wat hen niet alleen de eer maar ook zichtbaarheid oplevert.
Ook winterbarbecue en frietjes als beloning
De eerste No Roof To Waste-awards werden intussen al uitgereikt. In Wallonië ontving Gobert Matériaux uit Montignies-sur-Sambre de award, in Vlaanderen Defrancq Evergem en APOK Herentals. Zij kenden de afgelopen vier jaar immers de sterkte groei van het aantal ingezamelde big bags. De distributiepunten ontvingen niet enkel de prijs, maar Derbigum trakteerde hen ook op een winterbarbecue met frietjes.
De distributeurs van Derbigum die nog geen inzamelpunt zijn en daar verandering in willen, kunnen contact opnemen met Derbigum. Hoe, dat lees je hier.
"Gebruik een plat dak nuttig"
Derbigum wil ook van de gelegenheid gebruikmaken om gebouweigenaars, architecten en voorschrijvers eraan te herinneren dat een plat dak meer is dan alleen maar een dak. “De beschikbare ruimte wordt steeds kleiner en is meer en meer onderworpen aan strenge regels”, klinkt het bij de fabrikant. “No Roof To Waste gaat daarom over meer dan enkel het inzamelen van snijresten of oude bitumineuze dakbanen en het recycleren ervan. Een plat dak nuttig gebruiken is ook een slimme zet. Gebouweigenaars, architecten en voorschrijvers zouden allemaal de reflex moeten ontwikkelen om een plat dak ook een nuttige bestemming te geven.”
Dat kan volgens Derbigum op verschillende manieren:
Voor elk van die daktypes heeft Derbigum een geschikte dakbaan.
Meer info over No Roof To Waste lees je hier.