Derbigum bespaart 12.800 ton CO2 dankzij recyclage

Derbigum, de Belgische fabrikant van roofing, heeft dankzij haar recyclagestrategie tot op vandaag 12.800 ton CO2 uitgespaard. Meten is weten, en dat is precies wat Derbigum gedaan heeft sinds de uitbreiding van haar recyclagesysteem naar extern ingezameld materiaal.

Koen Sneiders, Recycling & waste expert bij Derbigum vertelt: “Recycleren is niet nieuw voor Derbigum, deze ingesteldheid zit al sinds 1999 in onze bedrijfsstrategie. Wat toen begonnen is met de recyclage van ons eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclagesysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag zijn we beginnen meten, en blijkt dat we vanaf 2010 tot op vandaag in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled hebben, wat overeenkomt met een CO2 -besparing van 12.800 ton. Om een idee te geven van wat dit voorstelt qua volume: dat zijn zo’n 35.700 vrachtwagens met oplegger, zet die achter elkaar en je krijgt een file van ongeveer 643 km. Dit is in vogelvlucht van Brussel tot Berlijn.”

 

Voorloper in recycling

Recycling en verantwoord gebruik/hergebruik van materialen is een zeer actueel thema. Toch is Derbigum hier al langer dan vandaag mee bezig. Koen Sneiders, licht toe: “Toen Derbigum in 1999 op haar productiesite in Perwez de eerste versie van de “Macalusor” installeerde, was dit oorspronkelijk met de bedoeling om voor het productieafval een economisch verantwoorde oplossing te bieden. Tot dan werd immers alle productieafval van afgewerkte dakbanen, bij gebrek aan alternatieve oplossingen, noodgedwongen richting stortplaats afgevoerd. De Macalusor liet toe het productieafval opnieuw te verwerken in nieuwe dakbanen, zonder kwaliteitsverlies.”

De eerste stap in duurzaam denken en doen was gezet. Een visie die zich door de jaren heen verder zou ontwikkelen bij Derbigum en die al snel resulteerde in het behalen van een ISO 14001-certificaat en de EMAS-norm. In 2010 werd een volgende stap gezet en werd het recyclagesysteem voorzichtig uitgebreid naar extern ingezameld materiaal. Het doel: de oude bitumen dakbedekking van dakrenovaties hergebruiken als secundaire grondstof.

Een oplossing, in theorie zeer mooi, maar in de praktijk heel wat moeilijker. Koen Sneiders: “Ondanks herhaalde inspanningen bleef het materiaal te zeer vervuild met stoorstoffen om correct te kunnen recycleren. Tenslotte wordt het materiaal rechtsreeks ingezet in de productie van een specifiek daartoe ontwikkeld product, dit impliceert een hoge zuiverheidsgraad. Daarom hebben we 2 jaar geleden aanzienlijk geïnvesteerd in het hele recyclagesysteem en werken we nu nog uitsluitend via twee kanalen: de ophaling van snijafval (plaatsingsafval) via inzamelpunten bij de distributie en, het tweede via gespecialiseerde afbraakfirma’s, waarbij zij erop toezien Het Macalusor-systeem vandaag dat er reeds op de werf correct gesorteerd wordt. Ondertussen zijn beide ophaalsystemen, samen met het eigen productieafval, goed voor een volume aan gerecycleerd bitumen voor de productie van zowat 1.000.000 m² dakbanen”.

 

Welke producten ?

Het gerecycleerd bitumen wordt verwerkt in een onderlaag: Derbicoat NT en een toplaag: Derbigum NT, respectievelijk met een aandeel van 30 en 25 % gerecycleerd bitumen. NT staat voor “New Technology”, beide producten maken immers deel uit van een gamma van producten, ontwikkeld via een nieuwe technologie die Derbigum zelf op punt gesteld heeft. Deze producten stoten tijdens hun levenscyclus aanzienlijk minder CO2 uit en zijn daardoor milieuvriendelijker. Voor beide membranen heeft PriceWaterHouseCoopers een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt die dit alles certificeert.

Deel dit artikel:

Onze partners