Derbigum NT ontvangt Cradle to Cradle-certificaat

Derbigum, de Belgische specialist in waterdichting voor platte daken, heeft een bronzen Cradle to Cradle-certificaat ontvangen voor zijn circulaire dakmembraan Derbigum NT.

Cradle to Cradle is wereldwijd het bekendste certificaat voor circulaire producten. Om tot een Cradle tot Cradle-certificering te komen, dient het gehele productieproces van een product gecontroleerd op milieuvriendelijkheid en herbruikbaarheid van de gebruikte materialen, op het gebruik van groene energie en de toepassing van waterrecuperatie en op sociale rechtvaardigheid voor bijvoorbeeld medewerkers en omwonenden.

Na dat grondige controleproces werd Derbigum NT beloond met het prestigieuze certificaat van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute – het certificatie-organisme – en het EPEA Gmbh – het controle-agentschap.

Derbigum NT behaalde de bronzen certificering. “Dat Cradle to Cradle Bronze-certificaat is een erkenning van onze inzet op het gebied van onderzoek naar innovatieve en milieuvriendelijke processen en benadrukt tevens ons voorbeeldige energie- en waterbeheer alsmede onze inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen”, klinkt het fier bij Derbigum. De fabrikant is dan ook een van de eerste bedrijven die het certificaat heeft behaald voor bitumineuze producten in het dakbedekkingssegment.

Het certificeringsproces is zoals gezegd gebaseerd op de strenge evaluatie van vijf punten:

  1. een diepgaande kennis van de gebruikte componenten met een focus op milieu- en gezondheidsvriendelijke grondstoffen;
  2. het hergebruik en de recycleerbaarheid van de gebruikte materialen in de geest van circulariteit van grondstoffen;
  3. klimaatbescherming en het energieverbruik bij de productie;
  4. respectvol waterbeheer en zo bodemonderhoud in het productieproces;
  5. het sociaal engagement van de onderneming.

In elke categorie kan brons, zilver of goud worden behaald. Afhankelijk van dat resultaat wordt bepaald welk label – brons, zilver of goud – het certificaat krijgt; het niveau van het certificaat is dat van de laagste categorie. Een product met een bronzen Cradle to Cradle-certificaat lijkt misschien niet goed te scoren, maar zelfs het Cradle to Cradle Bronze-certificaat is maar voor weinig producten weggelegd en garandeert ook al een bijzonder hoge mate van milieuvriendelijkheid en circulariteit. De score van Derbigum NT zag er per categorie als volgt uit:

  1. Materiële gezondheid: brons
  2. Productcirculariteit: goud
  3. Schone lucht en klimaatbescherming: brons
  4. Water- en bodembeheer: zilver
  5. Sociale rechtvaardigheid: brons

Derbigum NT bestaat voor 20% uit gerecycleerde snijresten van werven en gerecycleerde oude dakbedekkingsmembranen – die Derbigum verzamelt via zijn No Roof to Waste-programma – en is op zijn beurt recycleerbaar. De dakbaan maakte van Derbigum, dat streeft naar producten van hoge kwaliteit met een bewezen  duurzaamheid over een periode van meer dan 40 jaar, een pionier op het gebied van circulariteit van bitumineuze waterdichtingsmembranen

Deel dit artikel:

Onze partners