DMOA bouwt met Maggie Shelters school in Keniaans vluchtelingenkamp

Een delegatie van het Leuvense DMOA architecten is net terug van Kakuma in Kenia, waar het bureau met zijn Maggie Shelters in een kamp met 200.000 vluchtelingen in samenwerking met leraar Koen Timmers een Innovation Lab School bouwde. Het is al het zoveelste buitenlandse humanitaire project voor DMOA architecten. Met zijn kleine humanitaire organisatie Maggie Program wil het bouwcriteria die in Europa inmiddels vanzelfsprekend zijn, zoals circulariteit, introduceren in de sector van humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking

De Maggie Shelter is een snel op te bouwen infrastructuur die eruit ziet als een tent, maar de eigenschappen heeft van een duurzaam gebouw, waaronder een levensduur van minstens vijftien jaar. Dat wordt bereikt door de wanden en het dak van de tent op te vullen en zo te isoleren met zand, kleikorrels, afval of ander materiaal dat lokaal voorhanden is. DMOA architecten ontwikkelde de Maggie Shelter – de naam is lichtjes geïnspireerd de politica – enkele jaren geleden in het kader van een sociaal innovatieproject.


Samenwerken met lokale ngo's

“Met onze kleine humanitaire organisatie Maggie Program willen we bouwcriteria die voor ons in Europa inmiddels vanzelfsprekend zijn, introduceren in de sector van humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking”, vertelt architect Benjamin Denef. “Criteria zoals circulariteit, duurzaamheid, efficiëntie, zero footprint en smart decision tools. De Maggie Shelter is hiervoor ons speerpunt. Als kleine sociale innovator is samenwerken met grote actoren zoals onder meer UNHCR, IFRC en MSF niet evident, dat is eerder weggelegd voor preferred suppliers en strategische partners. Met Maggie Program willen we onze innovatie bottom-up introduceren ten velde door samen te werken met kleine lokale ngo’s die specifiek nood hebben aan duurzame infrastructuur. In elk project leren we zelf ook nog. Zo wordt de Maggie Shelter telkens thermisch en akoestisch beter en ook veiliger. Dankzij onder meer ook de verhoogde vloer kan de tentstructuur concurreren met een echt gebouw.” Telkens worden met crowdfunding de nodige fondsen verworven.


Blog

Na humanitaire projecten in onder meer Zuid-Kameroen en Noord-Irak was nu dus Kukuma in Kenia aan de beurt. In samenwerking met leraar Koen Timmers bouwde DMOA architecten er met zijn Maggie Shelters een Innovation Lab School in een kamp met 200.000 vluchtelingen. Op 27 februari opende de school officieel. Je kan het hele avontuur nalezen op de blog van DMOA architecten via deze link.

In het najaar volgt alweer een ander project: een veldhospitaal optrekken in Bangladesh, voor Rohingya-vluchtelingen.

Deel dit artikel:

Onze partners