Met zijn Maggie Shelters, zelfontworpen circulaire tentconstructies waarmee het al verschillende keren in de prijzen viel, zet DMOA architecten uit Leuven humanitaire projecten op in ontwikkelingslanden. Het kon daarvoor steevast een beroep doen op een team van sponsors, maar nu wil DMOA ook de financiering van de projecten circulair aanpakken. Het bedacht daarvoor het Noord-Zuid-concept.
“In de zomervakantie bouwen we met onze vzw Maggie Program, een non-profitonderdeel van DMOA, in samenwerking met vrijwilligers met vier Maggie Shelters eigenhandig een tijdelijk onderkomen voor de leerlingen van basisschool Sint-Norbertus in Heverlee”, legt zaakvoerder Benjamin Denef uit. “De school ondergaat binnenkort immers verbouwingswerken. Het betreft voor ons een pilootproject; binnen twee jaar demonteren we de school om opnieuw op te bouwen ten behoefte van een humanitair project voor kansarme kinderen in een ontwikkelingsland in het zuiden.”
Eigen ecosysteem
“Wanneer een ander bedrijf containerklassen zou leveren aan Sint-Norbertus, zouden de huurgelden naar het bedrijf gaan. Maggie Program is echter een non-profitonderneming en dus willen we die middelen inzetten voor onze ontwikkelingsprojecten in het zuiden. Dat willen we systematisch gaan doen, vandaar de naam Noord-Zuidconcept. Op die manier worden niet enkel de Maggies, maar ook het geld hergebruikt. Samengevat: we willen een eigen ecosysteem ontwikkelen voor onze vzw Maggie Program waarbij we een project in het zuiden – met dezelfde Maggies – kunnen betalen met huurinkomsten uit een project in het noorden. Moeilijker is het in feite niet.”
“Uiteraard hopen we voor onze scholen en vluchtelingenkampen in ontwikkelingslanden, die we doneren aan een lokale ngo-partner, wel nog altijd te kunnen rekenen op sponsoring. Ook voor het tijdelijk onderkomen voor de leerlingen van de Sint-Norbertusschool zijn we nog volop op zoek naar partners – aannemers, fabrikanten … – voor de afwerking: verwarming, inblaasisolatie … In het pilootproject kunnen ze mee innoveren en zelfs pionieren op het gebied van circulair bouwen, mét sociale impact. Die impact, samen met publiciteit en nieuwe inzichten in circulair bouwen, is wat ze in return krijgen.”