DMOA over circulair bouwen in architectura.be Podcast: “Het moet rendabel zijn”

In de tweede aflevering van de architectura.be Podcast waren onder meer Benjamin Denef en Matthias Mattelaer van DMOA architecten te gast. “Vandaag is circulair bouwen nog niet rendabel. Pas als het economisch interessant is, is het levensvatbaar”, vertelde Benjamin Denef. Ook baksteenfabrikant Vandersanden kwam aan het woord in de podcast van onze zusterwebsite, die je hieronder kan herbeluisteren. 

DMOA architecten heeft recht van spreken als het gaat over circulair bouwen. Zo ontwikkelde het bureau onder meer de circulair opgevatte Maggie Shelter, een tent met de eigenschappen van een volwaardig gebouw waarmee het bureau overal ter wereld humanitaire projecten realiseert. Ook bij de realisatie van het eigen kantoorgebouw in Leuven, KRUUL genaamd, paste DMOA architecten circulaire principes toe, zoals een flexibel ontwerp en de toepassing van biologische bouwmaterialen, zoals leem.

“Circulariteit is duidelijk een grote noodzaak aan het worden en we worden ons daar alsmaar bewuster van”, begon Benjamin Denef, oprichter van DMOA architecten, te vertellen in de podcast. “Daarom zijn we er ook steeds meer mee bezig. Voor ons persoonlijk is het een kans om onze kennis en drang naar productontwikkeling en innovatie op een circulaire manier te gaan toepassen,”

“Vroeger waren heel veel materialen circulair, denk maar aan kalkmortel. Bakstenen gemetst met kalkmortel kon je hergebruiken. Door gebruik van cementmortel ligt dat vandaag veel moeilijker. Als je oude circulaire materialen koppelt aan moderne bouwtechnieken, zijn er enorm veel opportuniteiten.”

“Circulair bouwen is in mijn ogen enkel succesvol als je een product of een gebouw zo kan ontwerpen dat het in de tijd herbruikbaar is én het tegelijk economisch interessant blijft. Dat laatste is een voorwaarde om circulair bouwen levensvatbaar te maken. Dat is voor mij waar we nu naar op zoek moeten gaan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zaken zo in elkaar worden gestoken, dat ze uiteen te halen zijn en opnieuw in elkaar te steken waarbij er een win-win is voor alle partijen? Vandaag is circulariteit vaak nog niet rendabel. Een typisch voorbeeld zijn dakpannen. De kost om pannen netjes te recycleren weegt niet op tegen de kost van een nieuwe pan, die veel lager ligt. We moeten dus nadenken over hoe we een dak eenvoudiger en sneller demonteerbaar kunnen maken.”

Volgens mede-oprichter Matthias Mattelaer zijn er wel al heel wat circulaire producten die hun nut wel al bewezen hebben. “Zoals isolatie bestaande uit recycleerbare korrels, of modulaire binnenwanden, zodanig dat een bouwheer indien hij dat wenst volledig tabula rasa kan maken binnen zijn gebouw.”

Denef vertelde in de podcast ook nog dat de kijk op circulair bouwen vaak een te enge is. Zo is circulair bouwen aan te moedigen, maar niet bouwen nog altijd beter. “Wij verhuren onze vergaderruimtes bijvoorbeeld verschillende keer per week voor evenementen. Zo is er minder nood aan extra ruimtes en dus gebouwen.”

Deel dit artikel:

Onze partners