Op de vroegere plek van de Hooghmolen in Mechelen bouwt Hooyberghs in opdracht van COGIVA het nieuwe woonproject Auweghem, bestaande uit 25 luxueuze appartementen en 17 woningen voor zowel alleenstaanden, koppels als gezinnen. DmvA ontwierp geen grote monoliet, maar een klein woondorp dat bestaat uit verschillende woontypologieën rondom een grote binnentuin. De afwerking van de gebouwen alsook de opbouw van de daken is circulair.
De site waar Auweghem verrijst, ligt aan de Battelsesteenweg, een belangrijke invalsweg van Mechelen. Die was ingekleurd als bedrijventerrein maar kreeg een herbestemming tot woonbuurt. Het Mechelse architectenbureau dmvA liet zich voor het ontwerp van die woonbuurt inspireren door de molen die vroeger op de site stond.
“De plek waar Auweghem gebouwd wordt, is bijzonder”, vertelt David Driesen van dmvA. “Het is immers de enige plaats in Mechelen die op natuurlijke wijze drie meter hoger ligt dan de rest van de omgeving. Daarom stond hier vroeger ook een windmolen. Die inspireerde ons voor ons ontwerp. Een windmolen heeft een heel eigen vorm van dak en die hebben we geïntegreerd in het project. Zowel de eyecatcher van het project, een hoekgebouw dat hoger is dan de andere gebouwen en natuurlijk de naam Hooghmolen kreeg, als de andere woningen op de site kregen die specifieke vorm.”
Alle appartementen en woningen zijn zorgvuldig (zon)georiënteerd rondom een gezellige leefstraat en grote binnentuin met veel groen. Dat wordt een plaats waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen. De woningen zijn zo ontworpen dat bewoners hun woonwensen in de toekomst probleemloos kunnen bijsturen. Er zijn woningen van verschillende groottes voorzien, er worden woningen aangeboden met en zonder afgewerkte zolder ... Zo kunnen bijvoorbeeld jonge starters de woning aankopen aan een gunstige prijs en kan de woning op termijn meegroeien met de noden en wensen van het gezin.
Geschroefd afgewerkt
De woningen zijn Bijna-Energieneutraal, dankzij een goede inplanting, een doordacht gebouwontwerp en een sterk doorgedreven isolatie en individuele balansventilatie type D. Maar ze zijn ook duurzaam om een andere reden. Zo zette dmvA in het ontwerp in op demonteerbaarheid, een van de principes van circulair bouwen. De structuur van de gebouwen bestaat uit betonnen vloerplaten en dragende muren van silicaatsteen, maar de afwerking van de daken, die gezien de specifieke vorm van de woningen eigenlijk ook een groot stuk van de gevel vormen, bestaat uit aparte componenten die aan elkaar geschroefd zijn. Daardoor zijn de materialen gemakkelijk te recupereren en te hergebruiken.
De gevels en mansardedaken van de kleinere gebouwen zijn afgewerkt met natuurleien, het gebouw Hooghmolen met hout. De plinten van alle gebouwen bestaan uit herbruikbare geprefabriceerde betonnen panelen.
Ook de opbouw van alle daken, een houten draagstructuur bestaande uit keepers en balken, is circulair.
Klaar in mei 2023
COGIVA wil graag de vlotte coöperatie met Stad Mechelen benadrukken. De ontwikkelaar besloot in samenspraak met de stad de straat die door de verkaveling loopt naar Gabrielle Tambuyser (1886-1983) te vernoemen, de eerste vrouwelijke schepen van Mechelen. De woningen en gebouwen – behalve dus gebouw Hooghmolen – krijgen dan weer haar voornamen Gabrielle, Adrienne, Florentine, Marie en Sidonie.
Peritas verzorgde de studie technieken, de EPB-verslaggeving en de veiligheidscoördinatie, LingK de stabiliteitsstudie en D+A stond in voor het ontwerp van de buitenruimte.
Hooyberghs startte de werken in mei vorig jaar op. Eind mei 2023 wordt het project opgeleverd.