Douwe Egberts-site in Grimbergen krijgt circulaire herbestemming tot bedrijventerrein (plusoffice)

Op de voormalige site van koffiefabrikant Douwe Egberts in Grimbergen is Global Estate Group bezig aan de ontwikkeling van Hi!, een hypermodern en multifunctioneel bedrijventerrein. Het doet dat naar een ontwerp van plusofficearchitects, dat daarin hoog inzette op maximaal hergebruik en aanpasbaarheid. De eerste bedrijven huren er ondertussen loodsen en het meetingcenter is sinds juli dit jaar in gebruik. Begin volgend jaar volgt nog de verbouwing van de oude productietoren tot kmo-hal.

Het ruikt hier naar Douwe Egberts. Tot vijf jaar geleden was dat voor de inwoners van Grimbergen en Strombeek-Bever niet slechts een bekende reclameslogan, maar dagelijkse kost. Sinds begin jaren tachtig ontwaakten zij iedere ochtend met de geur van vers gebrande koffie, afkomstig van de plaatselijke fabriek van Douwe Egberts aan het knooppunt van de Brusselse Ring met de A12. In 2017 besloot die koffiefabrikant echter de activiteiten op de site stil te leggen en verdween het parfum van koffiebonen voorgoed uit de Brusselse Noordrand.

Vijf jaar later is het tweede leven van de site in volle ontwikkeling. Global Estate Group, gespecialiseerd in de herontwikkeling van industriegronden tot duurzame woon- en werkruimtes, kocht de site van 6,5 hectare in 2018 en realiseert er nu een hypermodern en multifunctioneel bedrijventerrein dat de naam Hi! kreeg. Dat bestaat uit drie grote delen: meetingcenter Hi! Meet, loodsen en productiehal Hi! Maak. De loodsen stonden er al en het meetingcenter, met een totale vloeroppervlakte van 12.000 m², omvatte de verbouwing van het oude kantoorgebouw van Douwe Egberts. Het opende in juli van dit jaar en bestaat uit enkele eventhallen van 400 of 800 m² groot, 16 vergaderzalen voor 4 tot 100 mensen en kleinere hubs waar mensen kunnen samenkomen om te (net)werken, te brainstormen, podcasts te maken en 's middag samen te lunchen. Zo’n 4.000 m² aan kantoorruimte is voorbehouden voor bedrijven die vast zullen resideren in het meetingcenter. Hi! Meet wordt geëxploiteerd door deelwerkuitbater OPCO.

Naast het meetingcenter biedt Hi! vandaag dus ook al logistieke ruimte: de oude opslaghallen van de koffiegigant doen dienst als magazijnen of loodsen. Intussen namen maaltijdboxbezorger Hello Fresh en restaurant Rose Mary er al hun intrek, maar er is nog ruim 2.500 m² beschikbaar voor verhuur.


Gestapelde kmo-hal

Voor de productiehal Hi! Maak heeft Global Estate Group zopas de vergunning aangevraagd. De unieke en imposante kmo-hal wordt gerealiseerd in de voormalige productietoren. Ze zal bestaan uit twaalf gestapelde units met oppervlaktes tussen 200 en 765 m² en een gedeelde laad- en loskade. Dankzij de brede centrale gangen en de personen- en goederenliften is er in het gebouw een vlotte horizontale en verticale circulatie.

Dat de voormalige productietoren in zijn geheel wordt hergebruikt geeft de units een bijzonder karakter. Extra openingen in de gevel zullen zorgen voor meer daglicht en de bestaande, benauwende trapkoker zal worden aangepast. De imposante gevel van de oorspronkelijke fabriekssite zal het uithangbord worden van de kmo-toren.

“Met Hi! Maak mikken we bewust op kmo’s”, vertelt Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group. “De maakateliers in de oude productietoren zijn dan ook kleiner en zo geschikt voor ambachtelijke en kleinschaligere productie, zoals meubelmakerij, bierbrouwen enzovoort. Ateliers op elkaar stapelen is vooral in het buitenland ingeburgerd, maar in ons land blijft dat nog vrij uniek. Naast een gezamenlijk dak en gedeelde basisvoorzieningen biedt dit soort samenhuizen nog veel meer voordelen, zoals bijvoorbeeld kruisbestuiving tussen de makers onderling.”


Circulair

Hoofdontwerper van het hele Hi!-project plusofficearchitects, dat samenwerkte met Operating Collective, Plant en Houtgoed, DENKBAR en Rotor DC, zette in alle deelontwerpen hoog in op de principes van circulair bouwen.

Ook dus nu weer. Zo werd opnieuw gestreefd naar maximaal hergebruik. Net al in het geval van Hi! Meet en de loodsen werd ook nu weer gekozen voor herbestemming van een bestaand gebouw in plaats van voor slopen en heropbouwen; de betonnen cassettestructuur van de bestaande productietoren blijft overeind en krijgt nieuwe tussenwanden. Samen met Rotor DC bekijkt plusofficearchitects of het die tussenwanden of de materialen daarvoor nodig zijn uit andere projecten kan recupereren. Zo’n 95% van de silicaatstenen van de voormalige tussenwanden worden dan weer hergebruikt voor de constructie van de nieuwe circulatiekoker en de luifels die boven de los- en laadkade komen, zullen elders op de site worden gedemonteerd.

De nieuwe tussenwanden zullen ook zo worden geplaatst dat ze gemakkelijk nieuwe planconfiguraties en zo dus aanpasbaarheid toelaten.

Al het meubilair dat Douwe Egberts achterliet toen het de site verliet, werd eerder al maximaal hergebruikt in het meetingcenter. De akoestische scheidingswanden voor tussen bureaus kregen bijvoorbeeld een tweede leven als bekleding van de muren van de podcaststudio’s, de archiefkasten werden zitbanken en in de vestiaire zijn oude rekken terug te vinden.


Klimaatbewust

Het Hi!-project is niet alleen klimaatbewust door de focus op circulair bouwen. Global Estate Group en plusofficearchitects deden ook veel moeite om de site, die vroeger één grote gebetonneerde plaat was, te ontharden en vergroenen, zodat water vlotter kan infiltreren in de grond en die grond minder snel opwarmt. Ruim de helft van de totale oppervlakte van 6,5 hectare is aangepakt, wat onder meer resulteerde in een voortuin aan de vroegere ingang van het kantoorgebouw en een mooie bloemenweide. Ook het gestapeld te werk gaan in de kmo-hal past in die onthardingsfilosofie. De zone die aan de Landbeek raakt, wordt opnieuw een onderdeel van de zijvallei.

Ook duurzame mobiliteit is een belangrijk speerpunt bij de herontwikkeling van de site. Zo komt er onder meer een snellaadstation met 14 snellaadpalen voor elektrische wagens dat publiek toegankelijk zal zijn. Daarnaast zal Global Estate Group een fietspad aanleggen dat de fietssnelweg langs de A12 verbindt met de fietsroutes naar Grimbergen en Brussel. Wie toch met de wagen komt, kan zijn vierwieler achterlaten op een van de 250 parkeerplaatsen.

De werken aan Hi! Maak starten ten laatste begin 2023. Het is nog niet duidelijk hoelang die precies zullen duren.

Op de site ligt ook nog een vestiging van Arenal, waar je niet alleen kan padellen, maar ook kunt springen en salto’s maken in een trampolinepark van 1.700 m² groot. Ook de gemeentelijke feestzaal Den Douwe ligt op de site.

Deel dit artikel:

Onze partners