De bitumineuze membranen van Derbigum voor het waterdicht maken van platte daken zijn niet alleen 100% recycleerbaar, ze worden zelf ook voor een groot stuk gemaakt uit oude bitumineuze membranen en snijresten. Daar heeft de Belgische fabrikant een eigen terugname- en recyclageprogramma voor. RecyclePro, een vakblad over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux, sprak erover met twee boegbeelden van Derbigum: marketingmanager Els Trio en business development director Stefaan Valette. Dat artikel nemen we op Circubuild graag – grotendeels – over. “Het op grote schaal ontginnen van fossiele brandstoffen staat synoniem voor het systematisch leegroven van onze planeet. Bij de verbranding van primaire fossiele brandstoffen komt bovendien CO2 vrij. Door beide punten aan te pakken, boeken we bij Derbigum dubbele milieuwinst”, klinkt het onder meer.
Bitumineuze dakbedekking, in de volksmond beter bekend als roofing, is de meest gangbare methode om platte daken 100% waterdicht te maken. Derbigum, dat sinds 2022 deel uitmaakt van de Kingspan Group, maakt al negentig jaar dergelijke dakmembranen voor platte daken op elk soort gebouw: woningen, bedrijfsgebouwen, openbare gebouwen ... Ook voor het creëren van groen- of parkeerdaken, rooftopterrassen en daken met zonnepanelen zijn de dakmembranen van Derbigum geschikt.
“Met stichter Francis Blake aan het roer waren we het allereerste bedrijf dat een innovatief recyclageproces ontwikkelde om van oude dakbedekkingsmembranen nieuwe membranen te maken”, begint Els Trio, met 26 jaar anciënniteit bij Derbigum vanaf het prille begin betrokken bij de milieubewuste strategie, te vertellen. “Wat toen met enige terughoudendheid werd bekeken, blijkt vandaag visionair te zijn geweest. De eerste stap was het opzetten van een terugnamesysteem voor snijresten via de distributeurs, wat we vandaag nog steeds verder uitbouwen.”
No Roof To Waste
“De afgelopen jaren zijn nog meer grote stappen gezet, met bijvoorbeeld de investering in een derde recyclagelijn in 2019, waardoor de recyclagecapaciteit verhoogde tot 5.000 ton per jaar. Gevolgd door de lancering van de No Roof To Waste-campagne die onze visie op duurzaamheid perfect weerspiegelt. Duurzaamheid zit in de kern van Derbigum, het zit in ons DNA”, vult Stefaan Valette, die in 2018 bij Derbigum aan de slag ging, aan.
Twee pijlers
“Naast het circulaire verhaal is de indrukwekkende levensduur een tweede pijler binnen het milieuengagement van Derbigum”, schetst Els Trio. “Onze dakbanen gaan minstens vijftig jaar mee. En zelfs langer door het aanbrengen van een nieuwe toplaag.”
Stefaan Valette voegt eraan toe: “Het op grote schaal ontginnen van fossiele brandstoffen staat synoniem voor het systematisch leegroven van onze planeet. Bij de verbranding van primaire fossiele brandstoffen komt bovendien CO2 vrij. Door beide punten aan te pakken, boeken we bij Derbigum dubbele milieuwinst.”
"Toonaangevend"
“Dankzij onze kennis en ervaring zijn we toonaangevend op het vlak van ecologische betrokkenheid en innovatie”, duidt Els Trio. “We hopen dat andere fabrikanten in de bouwsector ons voorbeeld zullen volgen en bouwprofessionals steeds vaker zullen kiezen voor innovatieve milieuvriendelijke producten die qua kwaliteit niet moeten onderdoen voor klassieke materialen.”
Wat dat betreft ligt er volgens Stefaan Valette evenwel nog werk op de plank. “Recyclagetechnologieën gaan gepaard met een hoog kostenplaatje én een erg complexe administratie. Dat de regelgeving van land tot land, en zelfs van regio tot regio verschilt, maakt het er bovendien niet makkelijker op. Toch gaat ons streven naar een fossielvrije industrie onverminderd verder”, besluit hij.