Ecomat voegde onlangs de leemfijnstuc van Tierrafino toe aan zijn gamma, een leempleister die je in staat stelt een muur haast even fijn af te werken als mogelijk is met klassieke gips of verf.
Een muur bezet met klassieke leempleister heeft een grovere korrel dan een muur afgewerkt met gipsplamuur of verf. Niet iedereen is daar even grote fan van, en daarom voegde Ecomat onlangs de fijnleempleister van Tierrafino, een Nederlandse fabrikant, toe aan zijn gamma. De leempleister, die Cradle to Cradle-gecertificeerd is, dient om een klassieke leempleister fijner af te werken.
De fijnleemplamuur van Tierrafino vertoont nog net genoeg nuance om niet verward te kunnen worden met een afwerking in gips of verf. Zeker de witte versie ziet er eigenlijk uit als een dun laagje kalk. “Zonde om dat ooit te schilderen, maar kan natuurlijk wel”, aldus Ecomat op zijn website. “Het voordeel echter van een niet-geschilderde leemfijnstuc is dat je hem altijd kan ‘opsponzen’. Dan staat de muur weer als nieuw.”
Ecomat had al langer de eveneens Cradle to Cradle-gecertificeerde leempleister Tierrafino Base in zijn gamma, de leempleister die idealiter als basisleemlaag dient voor de Tierrafino-leemfijnstuc, maar ook perfect als afwerkingspleister gebruikt kan worden, en bestaat uit zand, klei en silt. Daarnaast biedt Ecomat ook nog andere leempleisters van Tierrafino aan, net als Tierrafino-leemverf, -lijmen, -fixers en -impregneermiddel.
Het gebruik van leemproducten past volledig binnen de filosofie van circulair bouwen, aangezien het om natuurlijke producten gaat die een minimum aan energie vergen om te maken, volledig VOC-vrij zijn en 100% te recycleren zijn of terug te geven zijn aan de natuur. Bovendien bezitten ze natuurlijke (geluids)isolerende, vochtregulerende en schimmelwerende eigenschappen. Water is natuurlijk wel de grote vijand van leembouwproducten, maar daar bestaan inmiddels verschillende oplossingen voor.