Een renovatie is per definitie duurzaam. A2D architecture 2 design toonde in Heffen, deelgemeente van Mechelen, hoe ze ook circulair kan zijn. Het bureau zette in zijn renovatieontwerp maximaal in op hergebruik en trok voor de nieuwe materialen zo veel als mogelijk de kaart van biogebaseerde materialen. Zo werd voor de vloerisolatie gebruikgemaakt van schelpen en cellulosevlokken en voor de afwerking van de muren van leempleister.
Je vindt er nog een gaswandketel en het schrijnwerk is aan het gevelmetselwerk afgedicht met siliconen, maar voorts zal je weinig kunnen inbrengen tegen de stelling dat de renovatie van de eengezinswoning in Heffen door A2D architecture 2 design circulair is.
Qua volume bleef het gebouw onaangeroerd; er werd niet geraakt aan de structuur en de deur- en raamopeningen werden behouden. Wel kreeg het gebouw nieuwe ramen met dubbelglas. De architecten kozen bewust voor ramen gemaakt van een inheemse houtsoort.
Vloeren, plinten en deurkaders behouden
Naar binnen dan. Daar luidde het eerste credo: zo veel mogelijk materialen behouden om zo weinig mogelijk materialen te hoeven toevoegen en de CO2-uitstoot van de renovatie maximaal te beperken. Het interieur werd met dat doel minutieus ontmanteld. De houten vloeren werden behouden waardoor ook de plinten en deurkaders niet verwijderd moesten worden. Ook kozen de architecten er bewust voor de indeling en de verticale circulatie van de woning te vrijwaren zodat zo weinig mogelijk moest worden opengebroken.
Het tweede devies voor de interne renovatie: zorgen dat nieuwe materialen daar waar het kan biogebaseerd zijn. Zo werd bij de opbouw van de vloer van het gelijkvloers geen gebruik gemaakt van beton maar wel van schelpen die ook akoestische en thermisch isolerend werken. Voor de akoestische en thermische isolatie in de plafonds opteerden de architecten dan weer voor cellulosevlokken.
Technieken in opbouw
Doordat gekozen werd voor het behoud van de buitengevels moest ook de overige isolatie van de woning aan de binnenkant worden voorzien. De schouwen werden verwijderd en de binnenkanten van de buitenmuren werden vervolgens geïsoleerd met een continue laag van houtwol met daarop wandverwarming op lage temperatuur.
De binnenmuren werden ruw gezet tot op de naakte baksteen, opnieuw gevoegd en gekaleid met leempleister en afgewerkt met leemverf. De andere technieken dan die voor de wandverwarming werden in opbouw op de muren geplaatst, zodat ze goed bereikbaar blijven voor onderhoud, herstellingen en eventuele aanpassingen. Omdat de vloeren behouden bleven werd om het vloerpakket te isoleren geopteerd om de plafonds open te werken, te isoleren en af te werken met Fermacell-platen, gemaakt van gips- en papiervezels afkomstig van gerecycleerde materialen.
Buiten de siliconen voor het kitten van de ramen aan de buitenkant vind je nergens in de woning lijmen, ook niet in bepaalde materialen; geen enkele plaat die gebruikt werd is samengesteld.
Klaar voor geothermie
De gaswandketel werd na overleg met de bouwheer behouden omdat die het nog doet. De architecten maakten de woning wel klaar om verwarmd te worden via geothermie.
De woning is na de renovatie ook uitgerust om regenwater te recupereren en hergebruiken.
Transforma voerde de verbouwingswerken uit.