Eerste Belgische groene waterstoffabriek krijgt omgevingsvergunning

De geplande waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge heeft haar omgevingsvergunning binnen. Initiatiefnemers Virya Energy en Fluxys kunnen weldra dus de bouw aanvatten. De waterstofplant in Zeebrugge is een primeur voor België. De eerste industriële waterstofcentrale van ons land zal in een eerste fase het bestaan uit een power-to-gasinstallatie die 25 MW elektriciteit kan omzetten in groene waterstof, ook wel renewable hydrogen genoemd, een energiebron die helemaal past binnen de filosofie van circulair bouwen. In een tweede fase beogen de partners een opschaling tot 100 MW.

De provincie West-Vlaanderen heeft eind vorig jaar in alle stilte een omgevingsvergunning (die sinds 2017 de milieuvergunning, stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsvergunning vervangt, red.) verleend voor waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge.

Hyoffwind zal worden gebouwd in de Barlenhuisstraat in de oostelijke achterhaven van Zeebrugge, waar Fluxys terreinen in concessie heeft van het havenbestuur. In november raakte al bekend dat Stad Brugge, mede-eigenaar van Port of Antwerp-Bruges, het project gunstig adviseerde aan de provincie West-Vlaanderen.


Mijlpaal in Belgische energietransitie

De goedkeuring vormt een mijlpaal in de Belgische energietransitie. Hyoffwind wordt immers de allereerste Belgische waterstofcentrale op industriële schaal. De omgevingsvergunning werd aangevraagd door producent van windenergie Virya Energy, de energieholding opgericht door Colruyt Group en Korys, en door gasnetbeheerder Fluxys. De installatie zal elektriciteit van partners Parkwind en Eoly Energy omzetten in groen waterstofgas, ook wel renewable hydrogen genoemd, voor het aardgasnet, industriële gebruikers in binnen- buitenland en voor het balanceren van het elektriciteitsnet van Elia.

De bedoeling is dat Hyoffwind in 2024 begint te produceren. In een eerste fase zal de power-to-gasinstallatie 25 MW op zee geproduceerde groene elektriciteit omzetten in groene waterstof. In een tweede fase zal dat 100 MW elektriciteit zijn. Er wordt gemikt op een productie van jaarlijks 3.500 tot 4.000 ton waterstof dat aan de hoogste normen voor de transportsector voldoet. De waterstof zowel zal de fabriek zowel via leidingen als tankwagens verlaten.

Ingenieursbureau Sweco begeleidde het vergunningstraject. De waterstoffabriek van wordt ontworpen en gerealiseerd door John Cockerill en BESIX.

Bron: Made in West-Vlaanderen

Deel dit artikel:

Onze partners