Eerste project in België met ReFrame-schrijnwerk van Kömmerling

De verbouwing van een aantal woonunits in de Langerbruggestraat in Gent, momenteel volop aan de gang, is het eerste project in België waarin gebruikgemaakt wordt van ramen en deuren van Kömmerling gemaakt uit 100% gerecycleerd pvc, de zogenaamde ReFrame-lijn.

“Ons Langerbruggestraat-project is het eerste project in België dat met de ReFrame-profielen van Kömmerling wordt afgewerkt” vertelt een van de bouwheren van het woonproject. “Hoewel het om een Belgische primeur gaat, hebben we alle vertrouwen in de kwaliteit. Zowel in Duitsland als Nederland zijn er al een aantal projecten met deze profielen afgewerkt. Met een prachtig resultaat.”

De raam- en deurprofielen zijn gemaakt van 100% gerecycleerd pvc. Anders gezegd: alle pvc dat in de ramen en deuren te vinden is, is gerecycleerd pvc, afkomstig van fabricageresten of oude pvc-ramen. Er komt geen nieuw pvc aan te pas. Er gaan zo niet alleen minder natuurlijke rijkdommen verloren, het proces om pvc te recycleren is op zijn beurt minder belastend voor het milieu dan het proces om nieuw pvc te maken.


Tot tien keer recycleerbaar

De ReFrame-profielen worden afgewerkt met een gekleurd ProCoverTec-oppervlak. Dat zorgt voor een uitzonderlijke uv-bestendigheid en infraroodreflectie, waardoor de profielen extra lang meegaan. Een pvc-raam van Kömmerling ReFrame heeft een levensduur van meer dan vijftig jaar en kan meer dan tien keer opnieuw worden gerecycleerd.

“De ramen en deuren van Kömmerling passen perfect bij ons project in de Langerbruggestraat. Kömmerling werkt altijd samen met Belgische partners voor de verwerking van zijn profielen. Onze ReFrame-ramen en -deuren komen van Van Eenaeme, dat ze met zorg gemaakt en geplaatst heeft.”

De energie die door de keuze voor de ReFrame-profielen zal worden uitgespaard, was voor de bouwheren eveneens een sterk argument om ervoor te kiezen. “Pvc isoleert beter dan de meeste andere materialen voor buitenschrijnwerk. Kömmerling bevestigt daarenboven dat deze gerecycleerde pvc-profielen even goede thermische waarden behalen als profielen uit nieuw pvc”, besluit de bouwheer.

Deel dit artikel:

Onze partners