Eerste spadesteek voor ConstructThor (Martens Van Caimere Architecten en U/Define)

In Genk werd op 17 oktober in het bijzijn van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns en de burgemeester van Stad Genk Wim Dries de eerste spadesteek gegeven in de bouw van ConstrucThor, een gloednieuw onderzoeksgebouw van de Katholieke Universiteit Leuven op de Thorsite voor klimaatneutraal bouwen. Het complex, ontworpen door Martens Van Caimere Architecten en U/Define, zal toelaten om duurzame bouwmaterialen, bouw- en renovatiemethodes en digitale bouwtechnieken uitvoerig te onderzoeken en is zelf aanpasbaar en demonteerbaar. In het voorjaar van 2026 moet ConstrucThor operationeel zijn.

In ConstrucThor zullen verschillende disciplines en technieken rond onder meer energie, waterbeheer en binnenluchtkwaliteit in interactie met elkaar worden getest en geoptimaliseerd binnen multidisciplinaire samenwerkingen tussen verschillende spelers zoals bouwprofessionals, kennisinstellingen en financiële instanties. De onderzoeken moeten financieel interessante bouw- en renovatie-oplossingen, duurzame bouwmaterialen en digitale bouwtechnieken opleveren die klimaatneutraal bouwen mogelijk maken en versneld op de markt kunnen worden gebracht.

Dat is nodig, want Vlaanderen staat voor een enorme uitdaging wat zijn gebouwpatrimonium betreft. Europa wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en dus moeten ook gebouwen tegen die tijd CO2-neutraal worden, terwijl het gebouwenbestand van Vlaanderen tot het oudste en meest energieverslindende van Europa behoort.


Modulaire invulling

“Het gebouw krijgt een modulaire invulling, waarbij zowel in het gebouw als in de gevel verschillende opstellingen elkaar afwisselen”, verduidelijkte projectcoördinator Dirk Saelens, werkzaam bij EnergyVille en als professor aan de KU Leuven, tijdens het ceremoniële moment. “Verschillende soorten kantoorruimtes en woonunits maar ook verschillende bouwschiloplossingen zoals groendaken, PV-geïntegreerde gevelelementen of door robots-geprefabriceerde bouwelementen zorgen ervoor dat nieuwe technieken in verschillende configuraties getest kunnen worden. Ook aspecten zoals circulariteit, kant-en-klare toepasbaarheid om snelle renovaties te vergemakkelijken, hernieuwbare energietechnieken, slimme sturing van systemen, een goede binnenluchtkwaliteit, hergebruik van regenwater en waterdoorlatende oppervlaktes komen in het gebouw aan bod.”

Deze testomgeving zal zich bovendien niet enkel richten op de ‘hardware’ maar omarmt ook volop digitale oplossingen om de technieken ook in interactie met elkaar optimaal te laten functioneren. “Renovatietechnieken worden zo in een totaalpakket gezien: bestaande gevels worden ingemeten met geavanceerde meettechnieken en zo vertaald naar een digitale representatie van het gebouw, die dient als basis voor de productie en montage van geprefabriceerde bouwelementen. Die zullen in ConstrucThor worden getest in een testwoning. Na de montage worden zeer nauwkeurige sensors ingezet om de verbetering van het systeem te valideren”, verduidelijkt professor Dirk Saelens.

Met ConstrucThor willen de partners bedrijven in de bouwsector een duw in de rug geven en hen toelaten om zich te specialiseren in de meest relevante technologieën. Professor Dirk Saelens: “De renovatiegolf stelt de bouwsector voor een grote uitdaging, dus hoe vroeger duidelijk is welke technieken het verschil maken in het versnellen van de renovatiegolf en hoe sneller we deze technieken ook financieel interessant kunnen krijgen en hen een weg kunnen laten vinden tot de markt, hoe beter.”

ConstrucThor is, naast onder andere THOREAQ en oPEN Lab – waarvoor de bouwwerken volop aan de gang zijn – een nieuw puzzelstuk in het Open Thor Living Lab, een levend labo dat opgericht werd door EnergyVille, Stad Genk en Thor Park. Het Open Thor Living Lab – dat zich uitstrekt over het Thor Park en de woonwijk Nieuw Texas – kan daarmee als proeftuin steeds meer facetten van de energietransitie in reële omstandigheden testen.

Op de site is momenteel al een slimme laadinfrastructuur ter beschikking. Daarnaast worden de komende jaren ook een innovatief warmtenet (CollecThor), een gelijkstroomnet en een geavanceerd dataplatform (SmarThor) verder uitgerold. Het is de bedoeling dat ConstrucThor en toekomstige gebouwen daar in de komende jaren ook op kunnen aansluiten.


Project van 10,6 miljoen euro

“We zijn bijzonder verheugd dat dit project geïntegreerd wordt binnen het living lab dat vanuit het Thor Park ontwikkeld wordt”, nam ook trotse burgemeester van Genk Wim Dries het woord. “De tientallen bouwbedrijven die in Genk en in Limburg gevestigd zijn, kunnen zich, door de kennis die ontwikkeld wordt binnen ConstrucThor, wapenen voor een uitdagende toekomst. Ze kunnen uit eerste hand kennis maken met technologieën die ingezet kunnen worden in het streven naar een klimaatneutraal Europa. Zo kunnen onze bedrijven een voorsprong nemen en hun klanten en potentiële klanten ondersteunen in hun duurzame bouw- en renovatieprojecten.”

De eerste spadesteek vond plaats tijdens het internationale energiecongres Energy Mission, dat doorging in het nabijgelegen Thor Central en jaarlijks georganiseerd wordt door de partners Flux50, POM Limburg, Thor Park en EnergyVille. Het gebouw zelf wordt aanpasbaar en demonteerbaar, zoals je kan lezen in dit artikel dat we eerder over het project brachten, waarin ook nog wat dieper wordt ingegaan op de modulaire invulling.

ConstrucThor zal in totaal 10,6 miljoen euro kosten, waarvan de Vlaamse regering 8 miljoen euro investeert via het investeringsplan Vlaamse Veerkracht. KU Leuven investeert de resterende 2,6 miljoen euro.

In het voorjaar van 2026 moet ConstrucThor operationeel zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners