Eerste steen circulaire vleugel Design Museum Gent niet gelegd maar verbrijzeld

Sogent is gestart met de bouw van de nieuwe vleugel voor Design Museum Gent. De vleugel, die de naam DING krijgt, een afkorting van Design in Gent, linkt de drie bestaande gebouwen aan elkaar en wordt een plek voor onder meer onthaal, een shop en tijdelijke expo's. Er wordt gewerkt met een circulaire gevelsteen en gerecupereerde materialen. Daarom werd de eerste steen ook niet gelegd, maar wel verbrijzeld. Het gebouw, dat werd ontworpen door TRANS architectuur | stedenbouw, RE-ST en het Londense Carmody Groarke, moet klaar zijn in 2025. De heropening van het museum is voorzien in 2026.

Hoofdaannemer Artes Depret-Artes Woudenberg voert op het terrein aan de Drabstraat, waar vroeger de befaamde grote wc-rol stond, op dit moment de voorbereidende werken uit: een aantal sloopwerken en het plaatsen van de fundering. Daarna volgt een archeologisch onderzoek en wordt de ondergrondse bouwlaag gerealiseerd. Vervolgens staat de bouw van de bovengrondse houtmassiefbouw van DING op het programma. Ook de bestaande gebouwen Huis Leten, Hotel De Coninck en Vleugel 1992 worden deels gerestaureerd en gerenoveerd.

“Het Design Museum wacht eigenlijk al dertig jaar op deze uitbreiding”, vertelde Sami Souguir, Gents schepen van Cultuur, bij de officiële start van de werken op 23 mei. “Eerdere plannen uit 1992 belandden in de prullenmand wegens onvoldoende ambitieus. Nu wordt er wél gebouwd met ambitie, met naast de nieuwe vleugel ook een renovatie van de bestaande gebouwen. In 2025 moeten de werken achter de rug zijn, de heropening van het museum (het museum is tijdens de werken gesloten, zie ook verder, red.) is voorzien voor 2026.”


Meer dan een museum

Op het gelijkvloers van DING komt de stadskamer, een multifunctionele ruimte. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen er een plek. Op de eerste verdieping is er ruimte voor lezingen en presentaties. De workshopruimtes komen op de tweede etage en op verdieping drie is er plek voor gratis expo's. DING krijgt ook een ruim terras met zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. De loft en het winterterras op de vierde verdieping zullen een mooi zicht bieden op de Gentse skyline.

De technieken, de ruimte voor de art handling en restauraties, de toiletten en de vestiaire komen op de ondergrondse verdieping van DING en die van Vleugel 1992. In het aanpalende 16de-eeuwse Huis Leten komt tot slot een museumcafé met zicht op een verborgen binnentuin aan de achtergevel.

“Met de bouw van de nieuwe vleugel DING in de Drabstraat wil Design Museum Gent de sprong maken naar een volwaardig en modern multifunctioneel museum van internationale allure”, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon, ook aanwezig bij de officië start van de werken. “Vlaanderen investeert op die manier in een levendige ontmoetingsplaats voor al wie met design bezig is in de brede betekenis van het woord.”


Circulaire gevelsteen en urban mining

Het ontwerp van DING is niet alleen ambitieus omdat daarin ook de bestaande gebouwen een facelift krijgen, maar ook omdat het duurzaamheid bijzonder hoog in het vaandel draagt. Voor de façade van DING ontwikkelde BC materials een circulaire gevelsteen op basis van kalk en Gents gebroken glas en beton afkomstig uit Gents bouwafval. De steen wordt niet gebakken maar geperst en heeft ook daardoor een lagere koolstofvoetafdruk. Over de circulaire gevelsteen lees je meer in dit artikel dat we eerder brachten.

Het bouwproject zet ook op andere manieren in op urban mining of het recycleren van waardevolle grondstoffen uit stedelijk afval. Zo worden de natuurstenen vloer- en traptegels uit vleugel 1992 die moeten verdwijnen gerecupereerd en vermalen om er een nieuwe terrazzovloer van te maken voor in dezelfde vleugel - het is zo'n tegel die ter vervanging van de eerstesteenlegging met een steengruizer verbrijzeld werd. Voorts wordt het hout van de oude trappen hergebruikt als trapneuzen voor de nieuwe trap in DING.

Design Museum Gent is gesloten tijdens de uitbreidings- en verbouwingswerken, maar delen van de collectie zijn momenteel onder meer te zien in Westerlo, Brussel en Blankenberge.

Deel dit artikel:

Onze partners