Eerste tweedehandswindturbine van Benelux staat in Maasmechelen

Op de site van ijskoekjesfabriek World Cones in Maasmechelen werd de eerste tweedehandswindturbine van de Benelux geplaatst. De mast kende al een eerste leven in Amsterdam en de wieken in Oostenrijk.

Het merendeel van de windturbines die vandaag gebouwd worden, is 200 meter hoog. Op sommige plaatsen echter, zoals op de site van World Cones in Maasmechelen, zijn maar windmolens met een hoogte van 150 meter toegelaten.

Die (maximale) hoogte is typisch voor de oudere generatie windmolens. Wanneer die oudere windturbinemodellen nog voor het einde van hun levensduur ergens moeten verdwijnen om plaats te maken voor hogere windmolens – die economisch interessanter zijn – kunnen ze bijgevolg dus nog prima worden hergebruikt daar waar die beperkte bouwhoogte van 150 meter geldt. Ontwikkelaar Groep Bolckmans uit Brecht is de eerste die daar in de Benelux nu in de praktijk werk van maakt.


Nog 20 jaar op de teller

De eerste circulaire windmolen van de Benelux kende niet als één geheel een eerste leven. De mast komt uit Amsterdam, de machinekamer, de neus en de wieken uit Oostenrijk. Beide onderdelen deden eerder al vijftien jaar dienst, maar na een revisie in Nederland, waarbij de kwaliteit van het metaal en de elektronica werden nagekeken, kunnen ze nog minstens even lang mee: het bedrijf dat instond voor de revisie gaf de contractuele garantie dat de turbine nog zeker twintig jaar een capaciteit van 97% zal hebben.

Volgens Groep Bolckmans is de tweedehandswindturbine de helft goedkoper dan een nieuwe windmolen. “Daarnaast zal de turbine ook veel sneller CO2-neutraal zijn dan een nieuwe, na zes maanden tot een jaar, in plaats van na verschillende jaren. Het zal dus zeker niet de laatste tweedehandswindturbine in ons land zijn”, aldus de ontwikkelaar.

De werken aan de circulaire windmolen startten in september vorig jaar en zijn nu zo goed als afgerond. World Cones zal de windenergie voornamelijk gebruiken in zijn productieprocessen.

Het VRT NWS journaal wijdde vorige week aandacht aan de windturbine. Die reportage is hier te herbekijken.


Belgisch project gaat windmolenwieken recycleren

Relevant in het licht van de circulaire windturbine in Maasmechelen is het project C-blade – dat er evenwel helemaal los van staat. C-blade, een van de winnende projecten in Belgium Builds Back Circular, de eerste projectoproep van de FOD Volksgezondheid om de circulaire economie te stimuleren, wil op korte termijn werk maken van het recycleren van windmolenpieken. In samenwerking met verschillende partners zal het project onder meer stootplinten, toegangsdeksels en terrastafels maken van afgedankte windturbinewieken. Meer over het project lees je hier

Deel dit artikel:

Onze partners