Efficiëntere windturbines dankzij walvissen

Het Canadese bedrijf WhalePower Corporation heeft rotorbladen ontwikkeld geïnspireerd op de flippers van de bultrugwalvis. Het ontwerp verhoogt de efficiëntie van windturbines met 20% en verdient daarom een plaatsje in onze rubriek Natuur als leermeester, die focust op biomimetica of biomimicry en de invloed ervan op de bouw- en architectuursector.

Energie en walvissen kunnen al langer met elkaar in verband worden gebracht. Olie voor lampen en was voor kaarsen bijvoorbeeld, worden onder meer gemaakt van walvisvet. Dankzij biomimicry is er nu een nieuwe manier waarop walvissen ons aan energie kunnen helpen, meer bepaald aan efficiëntere windenergie.

Het Canadese bedrijf WhalePower Corporation heeft namelijk rotorbladen ontwikkeld waarvoor het zich heeft geïnspireerd op de flippers van de bultrugwalvis. Doordat de flippers van de bultrug niet egaal zijn maar wel gehobbeld, hebben ze minder weerstand en bieden ze meer kracht tijdens het bewegen in het water of de lucht. De vertaling naar rotorbladen voor windturbines zorgt voor windmolens met een efficiëntie die 20% hoger ligt.

In 2018 werd WhalePower nog genomineerd als finalist voor de European Inventor Award van de European Pattent Office. Welke bedrijven gebruikmaken van de nieuwe technologie, konden we niet meteen terugvinden. 

In een filmpje – in het Engels maar je kan kiezen voor Nederlandstalige ondertiteling – geven de bedenkers meer uitleg.

Deel dit artikel:

Onze partners