Kamp C opende vorige jaar zijn nieuwe kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo. Dat werd circulair gebouwd én ingericht. Emiel Ascione komt erover vertellen in het gratis webinar over circulaire kantoorinrichting dat Circubuild op dinsdag 25 april organiseert. “Wij hebben onze kantoorinrichting vormgegeven aan de hand van de R-ladder. Dat raad ik iedereen aan die zijn kantoor circulair wil inrichten”, blikt hij al even vooruit.
’t Centrum van Kamp C, het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, viert binnenkort zijn eerste verjaardag. Kamp C is er nog steeds van overtuigd dat je nergens in de Benelux een meer circulair kantoorgebouw zal vinden, zowel wat het gebouw zelf als de inrichting betreft. Daarover lees je hier meer.
Het spreekt dan ook voor zich dat Circubuild er graag iemand van Kamp C bij wilde in zijn gratis webinar rond circulair kantoorinrichting. Emiel Ascione, Project Manager bij Kamp C, stemde maar wat graag in. “Omdat iedereen baat heeft bij circulair bouwen en het circulair inrichten van kantoren – en andere ruimtes: onze kinderen, onze kleinkinderen, kortom: de hele mensheid”, vertelt hij. “Maar dan benader je het natuurlijk niet economisch. Het is uiteraard ook belangrijk dat alle betrokken partijen bij het ontwerp- en bouw- of inrichtingsproces tot een businessmodel komen waarbij ze elk gebaat zijn. Daar zijn we bij de realisatie van ’t Centrum in geslaagd.”
"Voordenken in plaats van nadenken"
Essentieel bij circulaire kantoorinrichting is volgens Emiel Ascione, en dat heeft Kamp C dan ook zelf gedaan voor ’t Centrum, dat je de R-ladder toepast. “Net zoals bij een circulair bouwproces is bij het circulair ontwerpen van de inrichting en het kiezen van het meubilair zogenaamd voordenken belangrijker dan nadenken”, stelt hij. “Stel jezelf vragen als: wat hebben we nog? Hoe kunnen we dat hergebruiken, eventueel na enkele aanpassingen? Wat kunnen we van elders recupereren? Wat hebben we dan nog nieuw nodig? Kunnen we ervoor zorgen dat die nieuwe materialen herstelbaar of in tweede instantie recycleerbaar zijn? Enzovoort. Neem ook voldoende tijd voor dat voortraject.”
Het een en ander vergt wel langetermijndenken. En dat doen nog te weinig bedrijven bij het inrichten van hun kantoren, volgens Emiel Ascione. “Nochtans denken wij bij Kamp C dat kantoren zich perfect lenen voor een circulaire aanpak en dat het dus op lange termijn gunstig is. Ik ga mezelf geen specialist noemen, maar het feit dat de in te richten volumes toch vaak gelijkaardig zijn en in kantoren steeds dezelfde typologieën terugkomen, zou een circulaire inrichting toch moeten verantwoorden, zowel vanuit ecologisch als financieel standpunt.”
"Externaliteiten laten doorwegen"
Ziet Emiel Ascione tot slot een rol weggelegd voor de overheid om de circulaire transitie in de kantoorbouw en -inrichting te versnellen? “Het raamcontract van de Vlaamse overheid voor het circulair aankopen van kantoormeubilair is alvast een mooie stap in de goede richting. Daarnaast zouden overheden nog concrete initiatieven mogen nemen om de zogenaamde externaliteiten van bouwproducten en meubilair op een of andere manier financieel te laten doorwegen, bijvoorbeeld een CO2-taks”, besluit hij.
Het webinar van Circubuild over circulaire kantoorinrichting op 25 april gaat door van 10.30 tot 12 uur. Alle info vind je hier. Via dezelfde link kan je je ook registreren. De teller staat nu al op meer dan 150 registraties.