Enquête rond het redden van kantoorgevels

In samenwerking met ontwerp- en adviesbureau Bureau Bouwtechniek onderzoekt Ruben Van Vooren doctoraatsonderzoeker bij VUB Architectural Engineering, de rol van consultancy om een circulaire valorisatie van bouwcomponenten en materialen uit kantoorgevels mogelijk te maken. Ze houden daarvoor een enquête. Die richt zich op alle actoren die betrokken zijn (geweest) bij een renovatie- of afbraakproject van een (voormalige) kantoorgevel.

"Door tijdig de juiste afwegingen te maken, heeft consultancy het potentieel om kansen voor recuperatie en hergebruik in beeld te brengen", legt Van Vooren uit.

Er zijn echter veel uitdagingen en onzekerheden die het vroegtijdig betrekken van een adviesbureau bij klein- en grootschalige gebouwrenovaties belemmeren. "Daarom willen we weten of ontwerpers, zowel architecten als ingenieurs, wel uitgerust en opgeleid zijn om de juiste beoordelingen te initiëren," benadrukt promotor Waldo Galle.

Daarom stelden Van Vooren en Bureau Bouwtechniek samen met prof. Niels De Temmerman een internationale enquête op die zich richt op alle actoren die betrokken zijn (geweest) bij een renovatie- of afbraakproject van een (voormalige) kantoorgevel. "Bouw- en verbouwprojecten worden door veel mensen en organisaties gerealiseerd, dus alle invalshoeken zijn voor ons relevant", aldus Van Vooren, die ook belooft dat de vragen een spiegel zullen zijn voor de vakmensen die deelnemen.

De survey invullen kan via deze link.

Deel dit artikel:

Onze partners