ETAP Lighting International heeft de verlichting in de gebouwen van de campus Hemelvaart van de Sint-Paulusschool uit Waregem een circulaire upgrade gegeven. Lees: het zorgde voor energiezuinigere verlichting maar behield daarbij een groot deel van de bestaande 321 armaturen en verplichtte zich er contractueel toe om alle – nieuwe en oude – armaturen van de nieuwe verlichtingsinstallatie na twintig jaar terug te nemen om ze een tweede leven te geven, of op z'n minst te recycleren – tenzij de Sint-Paulusschool beslist het contract te verlengen. Een en ander kadert in de ETAP’s dienst Circular Light as a Service (C-LaaS) waar de Sint-Paulusschool gebruik van maakt, een dienst die ook inhoudt dat ETAP gedurende de volledige looptijd van het contract de goede werking van de nieuwe verlichting garandeert.
Met C-LaaS zorgt ETAP ervoor dat de materialenkringloop gesloten wordt en de energierekening van de klant fors daalt. Door licht als een dienst te verkopen, hoeft de klant ook niet in één keer een grote investering te doen. Omdat met een contract van twintig jaar en jaarlijkse bijdragen wordt gewerkt, wordt die immers gespreid.
Maar dat zijn niet de enige voordelen die de Sint-Paulusschool genoot door haar keuze voor C-LaaS ven ETAP. Omdat het merendeel van de bestaande armaturen kon blijven hangen en daarvan enkel het binnenwerk werd vervangen, duurden de werken bijvoorbeeld veel minder lang en waren ze veel minder ingrijpend. En door het maatwerk hebben de oude uiteenlopende types armaturen nu plots ook een uniform en modern uiterlijk. De refurbishmentmodules werden ook ontworpen op basis van de ruimtes, het gebruik ervan en de meest actuele lichtnormen, wat opmerkelijk beter licht oplevert volgens zowel de leerkrachten als de leerlingen en hun ouders. Dat zorgde ervoor dat er na de upgrade ook minder armaturen nodig zijn: 261 in plaats van 321. De uitgespaarde energiekosten compenseren ten slotte ook de operationele kosten van C-LaaS. De refurbishmentmodules bevatten met de zogenaamde LED+LENS-technologie van ETAP immers de nieuwste ledtechnieken en verbruiken ruim 70% minder dan klassieke fluorescentielampen.
“beste materiaal en niet langer zorgen”
“De gebouwen van deze campus dateren van het midden van de jaren zestig van vorige eeuw en de verlichtingsarmaturen, T8-buizen met mechanische ballast, waren in al die jaren nog nooit vervangen. De lampen hadden hun beste tijd gehad; ze hadden een klein rendement naar hedendaagse normen, de ballast creëerde nogal wat warmte en de lichtverdeling op de werkoppervlakken was ook niet optimaal”, vertelt Wim Dufourmont, technisch directeur van de campus Hemelvaart van de Sint-Paulusschool. “Omdat ik van mening ben dat fabrikanten verantwoordelijk moeten kunnen blijven voor wat zij produceren, aangezien dat leidt tot meer duurzaamheid, kozen we voor de renovatie voor C-LaaS van ETAP.”
“Omdat ETAP via dat servicemodel de goede werking van de nieuwe verlichting in onze campus garandeert gedurende twintig jaar, met preventief en waar nodig curatief onderhoud, en omdat het de armaturen daarna terugneemt, kunnen we ervan op aan dat we oerdegelijk en duurzaam materiaal krijgen. Daar heeft ETAP om de genoemde redenen immers alle baat bij. Door de keuze voor C-LaaS hoeven we ons als school ook geen zorgen meer te maken over de verlichting. Dat betekent concreet dat onze werkmensen daar geen tijd en energie meer moeten insteken.”
“Na de eerste contacten die ik heb gehad met ETAP, zijn er snel transparante voorstellen gekomen, zowel wat betreft de verlichting als wat betreft de contractmodaliteiten”, wenst de technisch directeur ook de vlotte samenwerking met ETAP te benadrukken.
“Verdienmodel van de toekomst”
“Wij geloven sterk dat als fabrikanten niet verantwoordelijk blijven voor hun producten gedurende de gehele levenscyclus ervan, we nooit tot een circulaire economie zullen komen”, aldus Dominiek Plancke, CEO van ETAP. “Want enkel wanneer ze dat zijn, zullen ze duurzame producten ontwerpen. Wij zijn er dan ook heilig van overtuigd dat het asaservicemodel het verdienmodel van de toekomst is.”
“De keuze voor circulaire verlichting is ook naar onze leerlingen toe niet onbelangrijk”, krijgt Wim Dufourmont het laatste woord. “Met C-LaaS van ETAP maken we immers een keuze die rekening houdt met de draagkracht van onze planeet. Een planeet die onze leerlingen nog langer zullen nodig hebben dan wij.”
In deze video van ETAP kom je nog meer te weten over (de technische kant van) het project.