Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ), een opleidingsziekenhuis en traumacentrum met twee locaties in Tilburg en een in Waalwijk, besloot vorig jaar zijn verouderde verlichting te vervangen door ledverlichting om te voldoen aan het Nederlandse klimaatakkoord en de ervaring van de patiënten te verbeteren. Omdat het dat op een circulaire manier wilde doen, deed het ziekenhuis een beroep op ETAP Lighting.
ETAP voerde vorig jaar de eerste werken uit. In die eerste fase werden de gangen van het bestuursgebouw in Tilburg aangepakt. Concreet werden 63 fluorescentielampen en het binnenwerk van de reflectorarmaturen waar de lampen inhingen vervangen door een U7-refurbishmentmodule van ETAP. De module bevat een zogenaamde LED+LENS-optiek en werd uitgevoerd in een aangepaste kleur om de kleur van het plafond zoveel mogelijk te benaderen. “Met onze renovatie- of refurbishmentmodules kan je oude armaturen snel en circulair upgraden van fluorescentielampen naar led. De originele behuizing en aansluiting en het plafond blijven intact. Het binnenwerk is wel nieuw, met nieuwe bedrading en een ledlichtbron”, legt ETAP uit.
“De oplossing van ETAP maakte de renovatie van onze verlichting mogelijk zonder breekwerk aan het plafond”, vult Nik De Man van het ETZ aan. “Het plafond in het bestuursgebouw bestaat uit een vaste houten constructie met daartegen plafondplaten in aluminium. Daardoor zijn de armaturen niet van boven bereikbaar, waardoor een volledige vervanging van de armaturen een volledige renovatie van het plafond had betekend.”
De vervanging van de oude lampen door ledverlichting betekent voor het ETZ niet alleen een daling van de energiekosten maar ook een vermindering van de CO2-uitstoot met 50%.
In de nabije toekomst neemt ETAP ook de verlichting in alle andere gebouwen van het ETZ onder handen.
Het ETZ betaalt een eenmalige prijs voor de vernieuwde verlichting. Het koos dus niet voor Circular Light as a Service. Onder die naam biedt ETAP verlichting ook aan als een dienst, zodat het de materialen ooit zelf terugkrijgt om ze te hergebruiken. Het is, naast refurbishement van bestaande verlichting, een tweede manier waarop ETAP bijdraagt aan meer circulariteit in de bouwsector.