ETAP optimaliseert verlichtingscomfort bij Terumo Europe met duurzame renovatie

Nauwkeurig werk vereist optimaal verlichte omstandigheden. Dat hebben ze begrepen bij Terumo Europe, fabrikant van medische apparatuur. De voorbije jaren ondergingen de faciliteiten in Haasrode een doorgedreven verlichtingsupgrade waarbij oude fluorescentieverlichting plaatstmaakte voor hoogwaardige ledverlichting met circulaire eigenschappen van ETAP. Het verduurzamingsproject omvatte de kantoren, de productieruimte en de noodverlichting.

Terumo Europe opereert in België vanuit Haasrode, waar zowel de landschapskantoren als de labo-omgeving nog uitgerust waren met verouderde fluorescentieverlichting. Ook de noodverlichting was aan vervanging toe. Terumo nam ETAP in de arm als producent en leverancier van nieuwe geavanceerde ledverlichting. ETAP dacht mee om tot een energiezuinige verlichtingsaanpassing te komen die voldoet aan de specifieke behoeften van onder meer het precisiewerk in  de laboruimte.


Hoogstaande ledverlichting in labo-omgeving

De labo-omgeving vereist een hoge verlichtingssterkte, noodzakelijk voor het vaak fijne werk dat er verricht wordt. De keuze viel op de ETAP U2-armaturen geschikt voor onder meer cleanrooms. “Na vervanging van de oude fluorescentieverlichting geniet de labo-ruimte nu een lichtsterkte tussen 800 lux en 1000 lux, wat aanzienlijk hoger is dan de heersende norm voor werkplaatsen en kantoren”, stelt ETAP-adviseur An Van Lommel. “Met een geïnstalleerd vermogen van slechts 0,83W/m2 per 100 lux levert de aanpassing een flinke besparing op ten opzichte van de vorige installatie.” De U2-diffusoren werden voor dit project aangepast naar een dubbel formaat, op maat van de aanwezige openingen in het plafond in sandwichpanelen. “Het zijn bovendien zware armaturen, dus mechanisch gezien waren er ook de nodige eisen”, aldus An Van Lommel.

De U2-armaturen zijn afwasbaar met reinigingsalcohol en behouden hun kwaliteit, zelfs na langdurig gebruik van dergelijke reinigingsmiddelen. Kortom: uitermate geschikt voor een veeleisende omgeving. An Van Lommel: “De betrouwbaarheid van verlichting is essentieel in een cleanroom, omdat het moeilijk is om de armaturen te vervangen vanwege de beperkte toegang. Het risico op verlichtingsuitval moesten we minimaliseren aangezien er maar één keer per jaar een shutdown plaatsvindt om werkzaamheden te laten plaatsvinden. Daarom zijn de armaturen ook toegankelijk aan de bovenzijde zodat extra onderhoud via het plafond kan gebeuren zodat het productproces niet verstoord wordt.”


Leds met individuele lens voor nauwkeurige verlichting landschapskantoren

Voor de verlichtingsrenovatie in de landschapskantoren stelde ETAP U7-inbouwarmaturen voor, wat resulteerde in een verlichtingssterkte van 500 lux die de werkomgeving aanzienlijk verbetert. “Dit type verlichting is uitgerust met de LED+LENSTM-optiek, waarbij we elke led voorzien van een individuele lens met een gepatenteerde oppervlaktestructuur, waardoor het ledlicht verzacht met een minimaal lichtverlies. De lenzen zijn beschikbaar in verschillende lichtverdelingen en brengen het licht exact waar het nodig is”, vertelt An Van Lommel.


Circulaire eigenschappen

Zowel de U2- als de U7-armaturen zijn interessant in het licht van circulair bouwen. “Ze werken beide met hoogkwalitatieve leds die respectievelijk 96% en 99% van hun capaciteit behouden na 50.000 branduren”, weet An Van Lommel. “De U2- en U7-armaturen zijn ook uitstekend te repareren; bij een eventueel defect kunnen de componenten gemakkelijk vervangen worden waardoor niet de volledige armatuur moet worden vernieuwd. De twee armaturen zijn daarnaast uitstekend recycleerbaar omdat ze gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Van de U2-armatuur valt 95% van het materiaal te recycleren en van de U7-armatuur 80%. De U2-armatuur heeft tot slot een diffusor die gemaakt is van gerecycleerd PMMA.”


K1-armaturen voor veilige evacuatie

Ook de verduurzaming van de noodverlichting maakte deel uit van het relightingproject. K1-armaturen waarborgen de veiligheid tijdens stroomuitval of noodsituaties. De armaturen zijn ontworpen volgens de nieuwste veiligheidsnormen en verzekeren een efficiënte evacuatie. 


Samenwerking op lange termijn

Het volledige vernieuwingstraject bestrijkt nu bijna tien jaar. De aanpassingswerken moeten immers in fasen uitgevoerd worden om de verstoring van Terumo's werkprocessen te minimaliseren. An Van Lommel spreekt van een vlot traject. “De samenwerking met de projectmanagers van Terumo verloopt bijzonder constructief. Ze hechten belang aan kwaliteit en oplossingen op lange termijn: eisen die we met het ETAP-gamma prima kunnen inwilligen. De positieve feedback van medewerkers op de vloer toont aan dat we samen de juiste beslissingen genomen hebben.”

Deel dit artikel:

Onze partners