"Echte biobased, composteerbare bouwmaterialen, zijn op één hand te tellen." Dat vertelde Mieke Vandenbroucke (toen VIBE, vandaag CERAA) in de podcast van onze zusterwebsite architectura.be over de correlatie tussen biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen. De toevoeging van kunstmatige bindmiddelen en andere additieven zijn daar volgens de experte inzake circulair bouwen de oorzaak van.
Vandebroucke nam deel aan de podcast over de correlatie tussen biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen als experte circulair bouwen bij VIBE, maar inmiddels is ze aan de slag als projectleider bij CERAA, wat staat voor Centre d'Etude, de Recherche et d'Action en Architecture. "Een biogebaseerd bouwmateriaal is pas zuiver als er geen kunstmatige additieven en bindmodellen aan worden toegevoegd die het composteerproces op een negatieve manier kunnen beïnvloeden", vertelde ze in de podcast. "Wel, zo'n zuivere biobased materialen zijn bij wijze van spreken op één hand te tellen. Schelpen zijn een voorbeeld. Of kurk en stro. Maar heel vaak worden er additieven en bindmiddelen toegevoegd die het materiaal niet langer helemaal veilig composteerbaar maken. Houtvezelisolatie zou bijvoorbeeld een zuiver biogebaseerd bouwmateriaal kunnen zijn, maar heel vaak wordt polyofine toegevoegd als bindmiddel voor de houtvezels. Daardoor wordt het materiaal na gebruik vaker verbrand dan gecomposteerd. Ook is het mogelijk dat additieven worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren, zoals de brandweerstand. Door die mix heb je eigenlijk geen 100% natuurlijk product meer en kan je het bouwmateriaal niet meer op een veilige manier composteren. Gelukkig staat de onderzoekswereld niet stil en onderzoekt men volop de mogelijkheden van natuurlijke toeslagstoffen."
Ook de hoge temperaturen die soms nodig zijn om de compostering op gang te brengen, doen volgens Vandenbroucke de schadeloosheid voor het milieu van zuivere biogebaseerde bouwmaterialen deels teniet: "Een deel van de biobased materialen kunnen effectief composteren op de composthoop in je tuin, de andere hebben wat hulp nodig, zoals een thermisch proces om het ontbindingsproces op te starten. Dat proces heeft natuurlijk een grotere milieu-impact."
Naast Vandenbroucke namen ook Stefaan Valette, Marketing & Development Director bij Derbigum, en Bart d'Haese, Natural Sales Driver bij EXIE, deel aan de architectura.be Podcast rond de correlatie tussen biogebaseerde een circulaire bouwmaterialen. De podcast is te beluisteren via de mediaplayer boven dit artikel of via de bekende podcastkanalen.