Expo toont modulaire en multifunctionele fietsenstalling

In de Singel in Antwerpen kan je nog tot en met 12 maart een bezoekje brengen aan de expo StadsStalling. Daarin tonen de ontwerpers van ROOILIJN en Atelier Scheldeman hun concept voor een modulaire fietsenstalling die ook voor andere doeleinden zou kunnen worden (her)gebruikt, zoals om te tuinieren of om te picknicken. StadStalling is een van de onderzoeksprojecten die in 2020 van de Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) het BWMSTR Label ontvingen.

Er wordt meer en meer gefietst in en rond onze steden. Het aantal fietsen neemt dan ook explosief toe en de kwaliteit van de fietsen stijgt. Waar het vroeger ging om roestige tweewielers, kleuren vandaag gesofisticeerde fietsen en andere tweewielers in alle vormen en maten het straatbeeld: bakfietsen en fietskarren, hoogtechnologische speed pedelecs, cargobikes, deelsteps, deelscooters ... De stallingsmogelijkheden evolueren echter niet mee en daar wilden van Rooilijn architectuur en Atelier Scheldeman iets aan doen.

Zo ontwierpen ze in een eigen onderzoeksproject een modulaire fietsenstalling die ook voor andere doeleinden gebruikt zou kunnen worden, zoals om te tuinieren, om te picknicken, als skateramp, als podium of om te sporten. De ontwerpers ontvingen in 2020 voor dat onderzoek een BWMSTR Label, een instrument van de Vlaamse Bouwmeester en het VAi om vernieuwende en beleidsrelevante ideeën op te pikken en zo ongevraagd onderzoek te ondersteunen in zijn prille beginfase.


Toolbox

Dankzij het label konden Rooilijn en Atelier Scheldeman effectief een toolbox voor modulaire fietsenstallingen ontwikkelen waarmee buurtbewoners zelf aan de slag kunnen. Het resultaat is een set van elementen die samen een fietsenstalling vormen. Die tonen de ontwerpers nu in de expo StadsStalling. Luc Roegiers (ROOILIJN): “Onze fietsenstalling is geen vaststaand object. Ze is aanpasbaar aan de noden en wensen van de gebruikers, die er op allerlei manieren hun ding mee kunnen doen. Bovendien bestaat de toolbox uit herbruikbare en gerecycleerde materialen. De structurele elementen bestaan uit staal en de de dakbedekking is gemaakt uit gerecycleerd plastic van bel albatros. Het is dus ook nog eens een circulair concept.”

Volgens ROOILIJN en Atelier Scheldeman is het project de fase van proefproject nog altijd niet overstegen, maar zijn er wel al enkele veelbelovende leads om het verhaal te commercialiseren.

De expo die midden oktober opende, is nog tot en met 12 maart vrij te bezichtigen in De Singel in Antwerpen. Alle info vind je hier.

Deel dit artikel:

Onze partners