Fabrikant circulaire gevelsystemen mikt naast ecologische nu ook op sociale bijdrage

De sociale economie inschakelen om zijn circulaire gevelsystemen te plaatsen. Dat is waar Facadeclick, fabrikant van circulaire gevelstenen en klik- en verankeringssystemen, in de toekomst naartoe wil. “Ons systeem is makkijker aan te leren dan het traditionele metselen. We kunnen er dus perfect mensen uit de sociale economie voor inzetten. Daar vaart zowel de bouwsector in het bijzonder als de Belgische economie in het algemeen wel bij”, klinkt het.

Facadeclick is een droog kliksysteem zonder lijm of mortel. Door te werken met Facadeclick kan een gevel weersonafhankelijk worden geplaatst en is het risico op ontsierende uitbloeiingen voorgoed verleden tijd. De grootste troef van het systeem is dat het 100% circulair is. Door geen lijm of mortel te gebruiken, kunnen de bakstenen na sloop worden hergebruikt in een ander project, in hun meest hoogwaardige vorm dus, in plaats van ze te verbrijzelen tot grind. Een LCA-analyse door de VUB toonde aan dat de gevelstenen van Facadeclick – keramische bakstenen van Nelissen Steenfabrieken die Facadeclick vervolgens modificeert voor zijn kliksysteem, onder meer door er gaten in te boren – tot 4,5 keer kunnen worden hergebruikt. Facadeclick wil de ecologische impact van de stenen die het gebruikt in de toekomst nog kleiner maken door stenen te gaan gebruiken gemaakt uit gerecycleerde granulaten.


“Iedereen kan klikken”

“Een vierde grote troef heeft ons aan het denken gezet”, vertelt zaakvoerder Jasper Vandenbempt. “Dankzij onze specifieke gevelstenen en revolutionaire verbindingsstukken in HDPE bouwt men een gevelmuur op alsof men met LEGO aan het spelen is. En wie kan dat nu niet? Iedereen kan klikken. Waarom dan niet langdurig werkzoekenden opleiden en vervolgens inzetten om onze gevels te plaatsen? Op die manier leveren we naast een ecologische, ook een sociale bijdrage aan de maatschappij.”


Duurzame tewerkstelling

Het bedrijf schakelde daarom Levanto in, dat duurzame en betaalbare tewerkstelling in Vlaanderen levert. “Wij geven mensen die langdurig werkloos zijn, om welke reden dan ook, een specifieke opleiding zodat ze nadien aan de slag kunnen in de bouwsector”, zegt Jan Bal, algemeen directeur van Levanto. “Daarvoor werken wij aan de in-zijde samen met bijvoorbeeld justitiehuizen en OCMW’s en aan de uit-zijde met grote bouwbedrijven zoals Renotec en Willemen Groep, maar ook met fabrikanten, zoals nu dus met Facadeclick. Door de eenvoud van het systeem, heeft men geen specifieke technieken of kwalificaties nodig om met Facadeclick te werken, terwijl je voor een opleiding tot metser toch drie tot vier jaar moet rekenen.”


Veiligere werven

“Bouwbedrijven spenderen niet graag tijd aan het opleiden van mensen, ze vinden het vaak tijdverlies. De sector vaart er dus wel bij”, gaat Vandenbempt voort. “Mensen uit de sociale economie inschakelen in plaats van – met alle respect uiteraard – Polen en Roemenen is ook veel beter voor de Belgische economie. Bovendien spreken ze geen andere taal, waardoor communicatieproblemen geminimaliseerd worden met een betere veiligheid op de werf tot gevolg.”

Deel dit artikel:

Onze partners