Fabrikant circulaire prefabwoningen gaat in zee met Vandersanden

Baksteenbedrijf Vandersanden en de Nederlandse producent van prefabcasco’s IIBO tillen prefabbouwen samen naar een hoger niveau. Ze gaan samenwerken om voortaan keramisch afgewerkte gevels toe te voegen aan de geautomatiseerde productielijn van IIBO. Het project gaat gepaard met een uitbreiding van de fabriekshal van IIBO voor de plaatsing van een volautomatische steenstrippenrobot, het RoboBrick-systeem van Vandersanden.

In het Nederlandse Heerenveen is hard gewerkt aan de uitbreiding van de tot voor kort 250 meter lange fabriekshal van IIBO, waar prefabwoningen en gevelelementen op houtskeletbasis gemaakt worden. Na uitbreiding van de hal, met zo’n 65 meter, wordt nu het laatste onderdeel van de robotstraat geïnstalleerd: het RoboBrick-systeem van Vandersanden.

Het RoboBrick-systeem verlijmt steenstrips op volledig geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte op de houten prefabcasco’s van IIBO. Vandersanden installeerde het systeem al voor betonnen casco’s, maar zet nu een eerste stap naar de toevoeging van keramisch afgewerkte gevels aan houten casco’s. De langdurige samenwerking tussen beide bedrijven is een voorbeeld van een extreem duurzame bouwoplossing met beperkte energie-uitstoot en zonder uitputting van de aarde.

RoboBrick sluit naadloos aan op de bestaande productielijn van IIBO. Het door slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen, met verschillende diktes en op verschillende ondergronden. De software zorgt ervoor dat de juiste strip steeds op volledig geautomatiseerde wijze op de juiste plek verlijmd wordt. Hierdoor kunnen er 1.500 steenstrips per uur verlijmd worden, wat vijftien keer sneller is dan het handmatig beplakken van de gevels. Dankzij de toevoeging van het RoboBrick-systeem aan zijn productielijn kan IIBO 500 woningen per jaar realiseren.


Testfase

Na de installatie van RoboBrick volgt een grondige testfase waarin alle mogelijke toepassingen getoetst en geoptimaliseerd worden. Tijdens dit proces meet en controleert Vandersanden ook alle kritische productie- en andere data via tal van sensoren en een controle-pc, ook wel Warranty Hub genoemd. In elk prefabelement is een tag ingebouwd waarmee het paneel vanaf de productie tot op de bouwwerf te volgen is. Op die manier kunnen IIBO en Vandersanden twintig jaar garantie bieden aan klanten.

Het RoboBrick systeem is een noviteit binnen de bouwwereld en in combinatie met de biobased en circulaire grondstoffen die gebruikt worden is de Heerenveense fabriek uniek in zijn soort. Arie Slingerland, directeur van IIBO: “Wanneer architecten en projectontwikkelaars weten wat er allemaal mogelijk is binnen onze productiecapaciteit, gaat er als het goed is een wereld voor ze open. Speciale verbanden leggen en siermetselwerk is een echt ambacht geworden en vaklieden zijn niet makkelijk meer te vinden. Door het Robobrick-systeem kan er weer meer creativiteit in de ontwerpen aangebracht worden.”

Voor Vandersanden is de samenwerking een bevestiging van zijn leuze “Het mooiste maak je samen”. Het bedrijf neemt een leidende rol op het vlak van duurzame, CO2-neutrale baksteenoplossingen. IIBO is dan weer koploper op het vlak van innovatie in biobased prefabwoningen. De inspanningen van IIBO werden onlangs trouwens erkend met een nominatie voor Innovatie Award op de Cobouw Awards voor hun prefabontwikkeling.

Begin volgend jaar moet de vernieuwde fabriek operationeel zijn.


Bron: Vandersanden

Deel dit artikel:

Onze partners