Familiale verzekeraar omarmt de transitie naar een circulaire economie

Door de transitie naar een circulaire en sociale economie te omarmen door bedrijven te verzekeren die daar vandaag al in actief zijn, vaart Group Casier uit Menen als verzekeringsmakelaar regelrecht tegen de stroom in. Met de lancering van het platform iedereencirculair.be, waarop ze kennis deelt rond de verzekerbaarheid van – onder meer – circulair bouwen, hoopt de familiale onderneming ook grote verzekeraars aan te sporen een andere visie en aanpak te hanteren dan bij een lineair productie- of bouwproces.

Group Casier, waar Pieter-Paul Casier eind november vorig jaar de fakkel overnam van zijn vader Paul-Emmanuel, profileert zich dus niet als een klassieke verzekeringsmakelaar. Vooral de jongste jaren focust de onderneming voluit op de verzekerbaarheid van alle innoverende activiteiten die de transitie naar een circulaire en sociale economie mogelijk maken.

“Het gaat dan concreet om maatwerkbedrijven en ondernemingen of organisaties die actief zijn op het vlak van recyclage, ecodesign of op andere manieren de industrie helpen te verduurzamen. Ook architecten en aannemers hebben we al vaak bijgestaan met onze expertise rond circulaire toepassingen. Dan zijn allemaal belangrijke schakels in de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie”, vertelt Paul-Emmanuel Casier.


Eigen tools

Dat type duurzame bedrijven en actoren wordt nog te vaak stiefmoederlijk behandeld door de verzekeringsmarkt, zo vindt de nieuwe CEO. “Met zelf ontwikkelde tools werkten we daarom duurzame maatoplossingen uit die verzekerbaarheid creëren en die aanvaard worden door de grote verzekeraars. Wij hanteren daarbij dezelfde werkwijze als voor onze andere klanten. Zo zetten we heel sterk in op preventie, door de impact van risico’s in te schatten en schadegevallen te vermijden of in te perken. Daaraan koppelen we dan permanente opvolging, evaluatie in functie van de groei, en proactief schadebeheer. We willen meedenken met innoverende ondernemers en hen antwoorden bieden op het vlak van verzekerbaarheid bij alle nieuwe paden die ze willen inslaan.”

Onder meer het kennisplatform iedereencirculair.be, dat Group Casier nog niet zo lang geleden lanceerde, moet daarbij helpen. “Een platform waarop we kennis delen met ondernemers, beleidsmakers en particulieren rond circulariteit en de verzekerbaarheid ervan", duidt Pieter-Paul Casier. "Wij zijn bijzonder erkentelijk voor wat we leerden uit de samenwerking met onze klanten en partners en vinden het dan ook vanzelfsprekend dat we die kennis en ervaring met anderen delen. Met het platform hopen we ook grote verzekeraars aan te sporen een andere visie en aanpak te hanteren dan bij een lineair productie- of bouwproces.”

Het duurzame discours van Group Casier is een strategie niet zomaar een agendapunt, wil de CEO nog benadrukken. “We zijn niet zomaar een verkoper van verzekeringsproducten. We zien onszelf als partner van alle bedrijven die inzetten op duurzaamheid, in welke zin dan ook”, besluit hij.

Op iedereencirculair.be lees je onder meer enkele interessante interviews met architecten, aannemers en fabrikanten die actief zijn op het vlak van circulair bouwen en zich door Group Casier lieten of laten bijstaan.

Deel dit artikel:

Onze partners