Fietskoeriers doen in centrum van Antwerpen nu ook spoedleveringen van bouwmaterialen

Voortaan worden niet alleen kleine pakketjes en maaltijden snel geleverd door fietskoeriers in de Antwerpse binnenstad, ook aannemers kunnen nu last-minutebestellingen van bouwmaterialen gratis per fiets laten leveren op hun werven. Ten minste, als ze die doen bij BMB Bouwmaterialen, want het is dat bedrijf dat de dienst aanbiedt, in samenwerking met Oovelo. De leverancier van bouwmaterialen wil zo de vele dagelijkse ritten met bestelwagens in het centrum van Antwerpen helpen verminderen. En aannemers kostbare tijd helpen besparen. Het initiatief focust dan wel niet op de bouwmaterialen zelf, door gemotoriseerd transport van bouwmaterialen van de weg te halen, draagt het toch bij tot een meer duurzame manier van bouwen.

De vestiging van BMB Bouwmaterialen in het zuiden van Antwerpen aan de kade is gloednieuw en ligt op een boogscheut van het stadscentrum. Veel bouwmaterialen worden er over de Schelde aangevoerd, waardoor in de toekomst tot 1.000 vrachtwagens per jaar van de Antwerpse wegen worden geweerd.

BMB Bouwmaterialen maakt nu verder in de logistieke keten werk van vergroening. Veel aannemers reden tot vandaag nog altijd af en aan richting de vestiging van BMB Bouwmaterialen om er klein en middelgroot materiaal af te halen. Materiaal dat ze plots te kort hebben op de werf, vaak kleine spullen. Dit is nu verleden tijd: voortaan kan een aannemer die voor 11.45 uur bestelt, de materialen de dag zelf met de fiets laten leveren op de werf.

"We hebben goed geluisterd naar onze klanten, de aannemers", zegt Nick Van Den Bosch, commercieel manager van BMB Bouwmaterialen. "Voor hen is tijdverlies één op één gelijk aan geldverlies. Elke minuut dat een werf stilligt door gebrek aan materiaal of door file en vertragingen bij het transport ervan in de binnenstad van Antwerpen, verliezen ze geld. Met deze oplossing zorgen we ervoor dat ze altijd kunnen blijven doorwerken. En dat op een ecologische manier, met veel voordelen voor de inwoners van Antwerpen: minder verkeer en minder vervuiling."


Eerste bestelling

De allereerste bestelling per fietskoerier vond vorige week plaats, vanop een werf aan Nieuw Zuid van aannemer Hooyberghs, onderdeel van de B&R Bouwgroep. "We kiezen hier heel bewust voor", zegt Hans T’jampens, innovatiemanager bij B&R Bouwgroep. "De bouw zal duurzaam zijn of zal niet zijn. Van zand tot klant: iedereen in de keten zal moeten bijdragen tot het verminderen van ons totale energieverbruik. We moeten dat dus doen met de hulp van onze leveranciers. Deze snelle leveringen per fiets door BMB Bouwmaterialen zijn daar een goed voorbeeld van. Zo weinig mogelijk energie en materiaal gebruiken om je doel te bereiken, dat is echt duurzaam."

Bij Oovelo, waarmee BMB Bouwmaterialen samenwerkt om de dienst aan te bieden, zijn ze blij mee te kunnen werken aan dit project. Het fietskoerierbedrijf werd in 2015 gestart door Christoph De Nil, zelf nog steeds koerier, met de aankoop van een eerste bakfiets. Ondertussen rijden al zeven bakfietsen van Oovelo rond in Antwerpen met documenten, medische stalen, boodschappen en nu dus ook bouwmaterialen. "Bouwmaterialen kunnen zwaar en groot zijn", zegt De Nil. "Maar dat is voor ons geen probleem. Als het materiaal niet meer dan 100 kg weegt en in de bak van 110x60x70 cm past, dan lukt dat perfect. We gaan met plezier langs bij de aannemers in Antwerpen. Ik denk dat ze ons ook graag zien komen. De fiets is sowieso een veel efficiënter vervoermiddel in de binnenstad dan een bestelwagen, dat weten wij als geen ander."

Voor BMB Bouwmaterialen geldt de vestiging in Antwerpen op vele vlakken als een pilootproject, met het oog op verdere expansie in België. "Ook in andere steden zijn we aan het kijken of we er vestigingen kunnen openen", zegt Van Den Bosch. "Ook daar willen we op de meest milieuvriendelijke manier de bouwmaterialen tot op de werf krijgen. We kiezen er resoluut voor om ecologisch verantwoord te ondernemen." De nieuwe vestiging, die half november opende, is om die reden ook een bijna-energieneutraal gebouw, dankzij investeringen in extra isolatie en door het zonnepanelenpark op het dak.


Ambitieuze groeiplannen

BMB Bouwmaterialen maakt onderdeel uit van de Europese BME (Building Materials Europe) Group. BME, gespecialiseerd in binnenstedelijke distributie, is momenteel actief in Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Duitsland en België en wil dé toonaangevende distributeur van bouwmaterialen in  Europa worden.

Ook in België wil BME snel groeien. De ambitie is om tegen 2025 twintig Belgische vestigingen van BMB Bouwmaterialen te hebben. Naast de recente opening van de nieuwe vestiging in Antwerpen-centrum heeft BMB Bouwmaterialen nog een tweede vestiging in de Sinjorenstad. BME nam op 2 november 2021 immers ook Bridts, beter bekend onder de naam Gedimat Antwerpen, over. Momenteel heeft BMB Bouwmaterialen in totaal tien vestigingen en twee showrooms in België.

Deel dit artikel:

Onze partners