Fietspad van gerecycleerd plastic in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven ligt sinds kort een fietspad gemaakt van gerecycleerd plastic. In vergelijking met een fietspad uit beton of asfalt heeft dat nieuwe fietspad, 800 meter lang, niet alleen een kleinere CO2-voetafdruk, maar ook een betere waterabsorptie en drukweerstand.

De aanleg van het nieuwe fietspad op de Zomerweg op Rechteroever kadert in de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om in 2050 een klimaatneutrale haven te zijn. Er werden twee verschillende innovatieve toepassingen gebruikt waarin gerecycleerd plastic een rol speelt, primeurs voor ons land.

Het Nederlandse bedrijf PlasticRoad realiseerde de eerste 75 meter van het fietspad. Die bestaan uit elementen die grotendeels gemaakt zijn van gerecycleerd plastic. De hoeveelheid plastic die werd gebruikt, komt overeen met ongeveer twee miljoen plastic koffiebekertjes. Mocht dezelfde 75 meter fietspad op de klassieke manier aangelegd zijn, dan had het een CO2-voetafdruk die 82% hoger lag.

Het innovatieve materiaal de PlasticRoad gebruikte heeft een buffervermogen van 300 liter water per vierkante meter, waardoor het water vertraagd geïnfiltreerd wordt en piekafvoeren worden afgevlakt en verspreid. Ook dat is beter dan wanneer beton of asfalt zou gebruikt zijn.

Het resterende deel van het fietspad bestaat uit een mengsel van asfalt en plasticafval dat het Schotse bedrijf MacRebur ontwikkelde. Het plasticafval, verpletterd tot kleine pellets, vervangt 6% van het bitumen, een belangrijk onderdeel van asfalt. Daardoor zijn er minder fossiele grondstoffen nodig en daalt de CO2-uitstoot van het asfalt. Na de productie blijven er ook geen vervuilende microplastics over, omdat het plastic wordt gesmolten tot een kleverige substantie die dat niet toelaat.

Dit stuk fietspad staat gelijk aan het hergebruik van 650.000 plasticflessen. De mix verbetert bovendien de weerstand tegen vervorming en verhoogt de stijfheid van het asfalt, waardoor het zwaardere belasting aankan.

Volgens Port of Antwerp-Bruges gaan die innovatieve technieken op korte termijn verder hun weg vinden doorheen het havengebied. Port of Antwerp-Bruges werkt al langer aan oplossingen om de mobiliteit(sinfrastructuur) in en rond de haven te verduurzamen. Voor het woon-werkverkeer promoot het Havenbedrijf de fiets. In het Antwerpse havengebied ligt vandaag al een uitgebreid fietspadennetwerk van meer dan 200 kilometer.

Deel dit artikel:

Onze partners