Filip Canfyn, huiscolumnist van onze zusterwebsite architectura.be, had het in zijn laatste schrijfsel over circulariteit, volgens hem een te pas en te onpas in de mond genomen buzzword. Vooraf verwittigde hij circubuild.be dat een columnist niet moet uitblinken in kunde terzake. Oordelen over zijn circulaire column doen we dan ook niet, hem publiceren wel.
Een buzzword of zoemwoord is (volgens Wikipedia) een modewoord dat geen duidelijke betekenis heeft. Of dat (volgens mij) gebruikt wordt door wie bijdehands wil klinken maar een gebrek aan kennis moet verstoppen achter een dure term. Producten en methodes die tot voor kort gehypet werden als (eerst) ecologisch, (dan) duurzaam en (vervolgens) klimaatrobuust, gewoon om beter over te komen en verkocht te raken, stappen nu op de circulaire trein. Circulariteit wordt het nieuw buzzword bij uitstek en blijkbaar met succes. Ook de Kringwinkel leverde vroeger goedkoop aan arme mensen wat anderen niet meer wilden maar verpatst vandaag prijzig aan de middenklasse hetzelfde als vintage. Recyclage wordt duurder als het circulair gezoemd wordt.
Er bestaat gelukkig ook échte circulariteit. De Tijd signaleert zo de Facadeclick-steen, die noch lijm noch mortel behoeft maar gewoon geklikt wordt op een andere, als een Legoblokje. Deze gepatenteerde Belgische uitvinding is circulair tout court: volledig demonteerbaar en dus herbruikbaar. Naast uitstekende technische kenmerken biedt Facadeclick het ultieme voordeel drie maal zo snel en eenvoudig geplaatst te kunnen worden, weer of geen weer, zelfs door niet-vaklui. Die reële herbruikbaarheid, hogere bouwsnelheid, lagere totaalkostprijs en blijvende restwaarde moeten als muziek in de bouworen klinken maar zo simpel gaat het niet voor ware circulariteit. 10.000 m² gevel werden in de eerste anderhalf jaar met Facadeclick geplaatst maar meer niet: aannemers kijken traditiegetrouw eerst àlle katten uit de boom en architecten betreuren dat slechts uit drie kleuren en twee formaten kan gekozen worden. Toch bedienen beide beroepsgroepen zich graag van het epitheton ‘circulair’ als ze het over hun eigen toekomst hebben.
Weet je wat mij in dit Facadeclick-verhaal toch blij stemt? De circulaire steen is een ontwerp van een ingenieur van net 25 jaar, Jasper Vandenbempt, én van zijn vader, Patrick, een aannemer, die samen een oplossing zochten voor een teveel aan nodeloos grondstoffenverbruik en een tekort aan geschoolde metselaars. Hun familiale circulariteit maakt dan mooi de cirkel rond.