Natuurlijke bouwmaterialen winnen aan belang in het licht van de klimaatdoelstellingen. De grasisolatie van het Waalse Gramitherm is zo'n materiaal. Het product onderscheidt zich van veel andere biobouwmaterialen op het vlak van herkomst van de grondstoffen. "Onze isolatie is het enige natuurlijke bouwmateriaal dat geen gebruik maakt van landbouwgewassen of landbouwgrond", vertelt managing partner Florent Timmermans.
Het gras dat Gramitherm gebruikt, is gemaaid gras dat blijft liggen langs wegen en de oevers van waterwegen. Dat blijft normaal gesproken liggen, maar de Waalse fabrikant gaat er dus mee aan de slag. “Zodra het gras gedroogd is, persen we het samen tot isolatiepanelen voor gebouwen”, vertelt Florent Timmermans. “Onze isolatie is zo het enige natuurlijke product in de bouwsector dat geen gebruik maakt van landbouwgewassen of landbouwgrond.”
Gramitherm bewijst de maatschappij daarmee een dienst. “Dat gras is niet geschikt om als veevoer te dienen. Als het verbrand wordt of gewoon blijft rotten, komt daarbij veel CO2 in de atmosfeer terecht. Door er isolatiepanelen van te maken, slaan we de koolstofdioxide op.'
Grassappen naar biogasinstallaties
Maar de duurzaamheid van de grasisolatie van Gramitherm gaat nog een stapje verder. Immers: bij het samenpersen van het gras, komen grassappen vrij en die worden gebruikt in biogasinstallaties om groene elektriciteit te produceren.
De isolatiepanelen van Gramitherm bestaan voor 70% uit gemaaid gras. De rest van de materialen in de panelen zijn afkomstig van gerecycleerde jutezakken (20%) en plastic (10%). Die twee ingrediënten dienen als bindmiddel om de levensduur van de panelen te verlengen. Volgens Timmermans verlaten de panelen de Gramitherm-fabriek in Auvelais met een negatieve ecologische voetafdruk.