FOAMGLAS neemt deel aan het cHOMgenius-project, waarin scheepcontainers worden omgebouwd tot energiezuinige woningen die eenvoudig kunnen worden aangepast, gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet. FOAMGLAS zet drie redenen op een tijdje waarom cHOMgenius het hele concept van wonen zou kunnen veranderen.
1. Circulariteit
Van een probleem een hulpbron maken: dat is de kern van het cHOMgenius-project, dat afgedankte scheepcontainers hergebruikt en ze met behulp van modulaire bouw omvormt tot flexibele en energie-efficiënte woningen die aan verschillende functies en behoeften kunnen worden aangepast.
Het project, dat wordt geleid door DABC Politecnico di Milano met het team van professor Elisabetta Ginelli en gedeeltelijk wordt gefinancierd door het Smart Living Project van de regio Lombardije in Italië, verenigt een groot aantal actoren en bedrijven, waaronder FOAMGLAS, met één doel: nieuwe, duurzamere manieren van wonen en bouwen ontwikkelen.
Claudio Saponaro, Area Manager voor Italië bij FOAMGLAS, is blij dat circulariteit zo'n centrale rol speelt in het project. Het was hij die, samen met prof. Ginelli, oorspronkelijk het idee opperde om onderzoek te doen naar aanpasbare, gemakkelijk te monteren en energie-efficiënte woningen. "Wereldwijd zijn er veel projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van afgedankte containers, maar geen daarvan heeft de kenmerken die wij hebben weten te bereiken. Het cHOMgenius-huis wordt samengesteld uit geprefabriceerde structurele modules die gemakkelijk uit elkaar kunnen worden gehaald en op een andere locatie en in een ander gebouw kunnen worden hergebruikt.
2. Energie-efficiëntie
In het cHOMgenius-project wordt opnieuw nagedacht over de manier waarop we in de toekomst zullen leven, en dus wordt in elke fase rekening gehouden met energie-efficiëntie, absoluut noodzakelijk om de wereld leefbaar te houden. Een van de belangrijkste manieren om dat te bereiken is het gebruik van FOAMGLAS-isolatie met cellenstructuur voor de isolatie van de funderingen, dakmodules en muurmodules van de voormalige scheepcontainer. "FOAMGLAS-isolatie biedt een volledige bescherming van het gebouw en is een onmisbaar onderdeel van het project. Het maakt het gebruik van verschillende daktypes mogelijk, zoals platte daken, groendaken en zonnedaken. Eenmaal geplaatst behoudt het cellulaire glas van FOAMGLAS zijn eigenschappen en verhoogt het de energie-efficiëntie gedurende de volledige levensduur van het gebouw", aldus Saponaro.
Het cHOMgenius-prototype is ontworpen als een off-grid systeem, dankzij gecoördineerde systemen die een warmtepomp, een warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen, elektrische cellen, traagheidsaccumulatie en laagspanning elektriciteitssystemen omvatten.
Alle bouwmaterialen zijn zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat alleen producten met de laagst mogelijke milieu-impact worden gebruikt. Zo bestaat de FOAMGLAS-isolatie bijvoorbeeld voor 60% uit gerecycleerde materialen. Die insteek komt duidelijk tot uiting in het eindresultaat: volgens het LCA-rapport is de koolstofvoetafdruk van een cHOMgenius-huis 50% lager dan die van een traditioneel gebouw.
3. Eenvoud
Hoewel veel van de oplossingen en innovaties die in het cHOMgenius-project zijn ontwikkeld het resultaat zijn van een complex ontwerpproces, schuilt de schoonheid van het project in de eenvoud van het eindproduct: de cHOMgenius-woning is snel en eenvoudig te monteren. Het installatiegemak was ook een van de bijkomende redenen waarom voor de cellulaire glasisolatie van FOAMGLAS werd gekozen.
Hoewel cHOMgenius zich nog in het prototypestadium bevindt, wordt er nu al van uitgegaan dat het concept zowel geschikt zal zijn voor langdurige gezinswoningen als voor noodopvang in crisisgebieden – bijvoorbeeld in overstroomde gebieden. Saponaro schat dat in crisisgebieden een noodversie van het huis in een paar weken kan worden opgezet, afhankelijk van de beschikbare transportsystemen, de locatie en de gekozen mate van modulariteit.
Vanaf het begin is het ontwerp gebaseerd op het idee van modulair bouwen: de onderdelen moeten de fabriek zo afgewerkt mogelijk verlaten. Uit die geprefabriceerde componenten kan op de bouwplaats vervolgens een groot aantal verschillende combinaties van verschillende schaal worden samengesteld, afhankelijk van de behoeften en wensen en ook rekening houdend met vooraf bepaalde draagsystemen, of het nu gaat om zeecontainers of gemengde structuren.
"CHOMgenius-woningen zijn flexibel en kunnen worden aangepast aan uiteenlopende prestatie- en architectonische eisen, alsook aan verschillende budgetten en afwerkingen. De eerste commerciële overeenkomst voor productie en marketing zou in het jaar 2022 kunnen worden bereikt", aldus Saponaro.