FOAMGLAS-isolatie voor markant zwembadcomplex in Saint-Denis

Met zijn gebogen dak is het nieuwe zwembadcomplex van Saint-Denis, gebouwd naar aanleiding van de Zomerspelen in Parijs, een gebouw dat opvalt. Om het dak thermisch optimaal te laten presteren, maakten ontwerpers van dienst Ateliers 2/3/4 (Frankrijk) en VenhoevenCS (Nederland) gebruik van cellulaire glasisolatie van FOAMGLAS. Die isolatie is niet alleen duurzaam te noemen omdat ze het energievebruik van het zwembad aanzienlijk reduceert, maar ook omdat ze voor 60% gemaakt is van gerecycleerd glas en haar thermische prestaties contant blijven doorheen de tijd.  

Het nieuwe zwembad in Saint-Denis, dat afgelopen zomer op de Spelen gastheer was voor het synchroonzwemmen, duiken en waterpolo, ligt naast de A1-snelweg en in de schaduw van het Stade de France. Het is verbonden met dat stadion via een nieuwe voetgangersbrug over de A1. In de grote zwemhal is standaard plaatst voor 2.500 toeschouwers, maar dat aantal is uitbreidbaar naar 5.000 dankzij een ingenieus systeem.

Vooral het dak van het nieuwe zwembadcomplex valt op, met zijn gebogen vorm die refereert aan golvend water. Er kwamen verschillende innovatieve bouwtechnieken aan te pas.

De primaire structuur, volledig in hout, bestaat uit korbelen met een dwarsdoorsnede van 50 x 20 cm die een geronde vorm hebben. Op die manier maakten ze een concave dakstructuur mogelijk die ervoor zorgt dat er minder warme lucht nodig is om het complex te verwarmen. Op het hoogste punt bereikt het dak, waarop 2.255 zonnepanelen werden geïnstalleerd, een helling van 38%.


Gerecycleerd glas

De milieu-impact van het dak is laag door het gebruik van hout als dragende structuur. Maar niet enkel en alleen daardoor. Zo draagt ook de cellulaire glasisolatie van FOAMGLAS waarmee het dak thermisch geïsoleerd werd – bovenop een akoestisch geïsoleerde secundaire houten structuur afgewerkt met staalplaten en een zelfklevende dampremmende laag – bij aan de duurzaamheid van de dakstructuur. De FOAMGLAS-isolatie werd volledig bitumineus verkleefd en afgewerkt met synthetische waterdichtingsmembranen die thermisch gelast zijn.

De cellulaire glasisolatie van FOAMGLAS is duurzaam te noemen omdat ze voor 60% bestaat uit gerecycleerde glas en geen zogenaamde vluchtige organische stoffen bevat. Daarnaast blijft de thermische prestatie van de isolatie ook constant naarmate de tijd verstrijkt – dat hebben longitudinale tests bewezen. Daarvoor zorgt het feit dat er geen warmtemoleculen kunnen diffunderen in de miljoenen glascellen waaruit de isolatie bestaat en het feit dat interne condensatie in het isolatiemateriaal onmogelijk is. De isolatie is ook onbrandbaar en heeft een hele hoge druksterkte.

Het is niet de eerste keer dat de duurzame isolatie van FOAMGLAS werd gebruikt voor de bouw van zwembaden. Achter deze link vind je heel wat andere soortgelijke projecten.

De isolatie van FOAMGLAS is verkrijgbaar in een breed scala aan vormen en maten en kan zo voldoen aan diverse bouwvereisten.

Deel dit artikel:

Onze partners