Focus op duurzaamheid in ontwerp productiesite voor bloedkankertherapie leidde assar naar systemen van Schüco

Nog niet zo lang geleden kreeg het Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde er met de productiesite voor bloedkankertherapie een opvallend nieuw onderzoeksgebouw bij. In onderaanneming van uitvoerend architect SVR-ARCHITECTS, aangesteld door ontwikkelaar van het project Alinso Group, nam assar – onder meer – het studiewerk voor de gevels van het gebouw voor zijn rekening. De focus op duurzaamheid van de ontwikkelaar van het project leidde dat ontwerpbureau uiteindelijk naar het FWS 50-vliesgevelsysteem en het AD UP 75-deursysteem van Schüco.

Het nieuwe gebouw huisvest de eerste Europese state-of-the-art faciliteiten van twee wereldspelers in de pharmaceutische sector voor de productie van zogenaamde CAR-T-therapie. Dat is een specifieke vorm van celtherapie voor de behandeling van een vorm van bloedkanker. De nieuwe vestiging, waarvoor veel Europese landen kandidaat waren, stelt hen in staat gepersonaliseerde bloedkankerbehandelingen voor patiënten in Europa te produceren. PM Group ontwierp het nieuwe gebouw.

Het gebouw, gerealiseerd door hoofdaannemer Vanhout, voorziet naast de productiefaciliteiten ook in opslagruimte en – in enkele lagere gebouwen – plaats voor technische installaties. Het productiegedeelte en het warehouse werden met elkaar geconnecteerd met een verbindingsgebouw. In totaal is de productiesite zo goed voor 25.000 m².


LEED-certificaat

Omdat een onderzoekgebouw vraagt om royale natuurlijke lichtinval, ging veel aandacht naar de keuze van het schrijnwerk in de gevels. Die taak was weggelegd voor ontwerpbureau assar, dat in onderaanneming van uitvoerend architect SVR-architects het studiewerk voor de gevels voor zijn rekening nam, naast de werfopvolging.

De keuze viel uiteindelijk op systemen van Schüco. Maar niet enkel en alleen omdat ze het integreren van grote raampartijen toelieten. “Ook de grote focus op duurzaamheid van ontwikkelaar van het project Alinso Group, leidde ons naar de systemen van Schüco”, legt Laurent Van Damme, ir. architect bij assar, uit. “Alinso Group beoogde voor het gebouw een LEED-certificaat van de graad Silver (LEED is een internationaal erkend certificeringssysteem voor groene gebouwen. Uiteindelijk behaalde het project zelfs het nog betere LEED Gold, red.). De systemen van Schüco zijn gemaakt van aluminium en dat is 100% recycleerbaar. Ze konden dus bijdragen aan dat streven.”


Glas langs buitenkant gemonteerd

Assar koos meer concreet voor het FWS 50-vliesgevelsysteem en het AD UP 75-deursysteem van Schüco, die geleverd en – nog voor de gevelsteen werd gemetseld – geplaatst werden door De Witte Aluminiumconstructies. “Twee systemen die hoog scoren op het vlak van thermische en akoestische isolatie, luchtdichtheid en belastbaarheid”, verantwoordt Laurent Van Damme die specifieke keuze. “Het FWS 50-vliesgevelsysteem, met aan aanzichtbreedte van 50 mm, garandeerde ons met zijn hoge mate aan flexibiliteit en breed gamma aan profielen de nodige ontwerpvrijheid. De ramen in het schrijnwerk werden geleverd door AGC Glass Europe. Door te kiezen voor een gordijngevelsysteem in plaats van voor klassieke ramen, kon dat glas langs de buitenkant gemonteerd worden, een groot voordeel als je werkt in cleanrooms, die best zo steriel mogelijk blijven. Ook het AD UP 75-deursysteem, met een bouwdiepte van 75 mm, laat zich met een breed aanbod aan uitvoeringen zowat overal toepassen. Met zijn modulair afdichtingssysteem zet AD UP 75 ook nieuwe normen voor aluminium deursystemen. Bovendien laat het deursysteem zich perfect combineren met deurcommunicatie- en toegangscontrolesystemen.”

Het glas in de ramen heeft een Cradle to Cradle-certificaat. De gebruikte systemen van Schüco hebben dat (nog) niet. “Maar Schüco heeft ondertussen wel al heel wat raam- en deursystemen in zijn gamma die wel over zo’n certificaat beschikken”, benadrukt Laurent Van Damme.


Vlotte samenwerking

De ir. architect kan het weten, want assar werkte al vaker samen met Schüco. Over de manier waarop die samenwerking telkens verliep, is Laurent Van Damme zeer te spreken. “We zijn altijd blij als we met producten van Schüco mogen werken. Naar ons aanvoelen behoren die toch tot de betere in België. Niet voor niets ging de toch veeleisende eindgebruiker van in het begin mee in die keuze. Schüco heeft ook een goede voorstudiedienst die een antwoord kan bieden op alle mogelijke vragen die we hebben. Maar ik wens ook zeker de vlotte samenwerking met alle andere betrokken partijen te benadrukken”, besluit hij.


Aanpasbaar ontwerp

Nog dit: de nieuwe productiesite voor bloedkankertherapie is, ook vanuit duurzaamheidsstandpunt, zo ontworpen dat ze in de toekomst zonder structurele ingrepen een andere functie kan krijgen, bijvoorbeeld die van kantoorgebouw. Daartoe werden onder meer al inspringingen voorzien in de stukken blinde gevel om het plaatsen van extra ramen te vergemakkelijken.

Deel dit artikel:

Onze partners