Ga mee op studiebezoek bij Gramitherm en IsoHemp in kader van natureplusweek

  • image

Tijdens de natureplusweek, tussen 12 en 22 oktober, organiseren EOS CommV, de natureplus-vertegenwoordiger in ons land, en VIBE vzw een studiebezoek aan zowel Gramitherm als IsoHemp, twee Waalse bedrijven die isolatie maken op basis van natuurlijke materialen. Na het van naderbij bekijken van beide productieprocessen, volgt ook nog een bezoek aan een IsoHemp-werf. Inschrijven is wel verplicht.

Nooit geziene overstromingen in onze regio, ongekende hitte in andere streken, massale bosbranden verspreid over de hele wereld en een nieuw IPCC-rapport dat menselijke activiteiten ondubbelzinnig de oorzaak van de klimaatveranderingen noemt. Het is tijd om snel en ingrijpend over te schakelen naar andere productie- en consumptiewijzen. Niet in het minst in de bouwsector.

Het is immers geen nieuws meer dat de bouwsector een aanzienlijke bijdrage levert tot die klimaatproblemen. Niet alleen vanwege het energieverbruik van gebouwen, maar ook door de samenstelling en de productieprocessen van bouwmaterialen. Bestaande productieprocessen ‘vergroenen’ is niet voldoende. Het opvangen van CO2 en daarvan grondstoffen maken is duur en lost het uitstootprobleem niet op. Maar bouwmaterialen uit plantaardige grondstoffen nemen CO2 uit de lucht op tijdens hun groei en houden die vast zolang het bouwmateriaal niet verbrand of gecomposteerd wordt. Over dat thema organiseert natureplus, een onafhankelijk internationaal label voor bouwmaterialen die voldoen aan de hoogste criteria op vlak van milieu en menselijke gezondheid, een aantal seminaries en andere activiteiten, verspreid over verschillende landen.

Die vinden plaats tussen 12 en 22 oktober, tijdens de zogenaamde natureplusweek plaats onder de titel 'How to build climate protection. Sustainable materials and carbon sequestration'. De week start op 12 oktober met een internationaal webinar over CO2-opname in biobased bouwmaterialen. Naast eminente wetenschappelijke specialisten uit Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk komt onder meer het Waalse beleid inzake de opbouw van een regionale biobased waardeketen aan bod.

Op 14 oktober organiseert het Britse ASBP (Alliance for Sustainable Building Products) samen met Green Register een seminarie waarin hout, staal en beton belicht worden.

In Nederland organiseert Stichting Agrodome onder meer op 16 oktober in Eindhoven een bezoek aan de The Exploded View, een tentoonstelling over biobased bouwmaterialen in het kader van de Dutch Design Week waaraan onder meer Jansen by ODS een bijdrage leverde.

Het Oostenrijkse IBÖ zet dan weer uiteen welke inspanningen de Oostenrijkse cementindustrie levert om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn en hoe realistisch dat is.

Je kan het hele programma bekijken en je inschrijven voor een van de activiteiten via deze link.


Gras- en kalkisolatie

Interessant voor ons Belgen is met name het studiebezoek aan twee Waalse voorbeeldbedrijven op het gebied van biobased materialen voor de bouwsector. Die bezoeken worden georganiseerd door EOS CommV, de natureplusvertegenwoordiger in ons land en VIBE vzw. De eerste stop is bij Gramitherm, een veelbelovend bedrijf dat isolatiemateriaal uit gras maakt. De tweede etappe is IsoHemp. Dat bedrijf maakt al jarenlang bouwblokken uit een mix van kalk en hennepscheven. Tijdens de bezoeken worden de productieprocessen van beide materialen bekeken en besproken, achtergrondinformatie gegeven over de technische aspecten en wordt ook een IsoHemp-werf bezocht.

Wie graag wil deelnemen, moet zich wel inschrijven. Dat kan via deze link.

  • Deel dit artikel

Onze partners