Gare Maritime, naar een circulair ontwerp van Bureau Bouwtechniek in samenwerking met Neutelings Riedijk Architects en het toenmalige het toenmalige Jan de Moffarts Architecten, is een van de drie Belgische projecten die doorstoten naar de shortlist van de EU Mies Award 2022. De andere twee Belgische kanshebbers op de prijs zijn Melopee in Gent van Xaveer De Geyter Architects en Z33 in Hasselt van de Italiaanse Francesca Torzo.
De Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe maakten de 40 projecten die doorstoten naar de shortlist van de prestigieuze EU Mies Award 2022 zopas bekend. Van de 26 Belgische nominaties prijken uiteindelijk dus drie op de shortlist.
Een daarvan is een circulair bouwproject: Gare Martitime. De trouwe lezer van Circubuild moeten we Gare Maritime niet meer voorstellen. Aan het project, onder meer circulair dankzij de systemen van Jansen by ods, besteedden we in het verleden al heel wat aandacht. Het prestigieuze project kaapte dan ook al heel wat prijzen weg – daarom namen we het ook op in ons overzicht van de circulaire winnaars en mijlpalen van 2021. Onderaan dit artikel vindt u een overzicht van alle artikels die we al brachten over Gare Maritime.
Voor de minder trouwe lezer van Circubuild: ooit was Gare Maritime, op de site van Tour & Taxis in Brussel, het grootste goederenstation van Europa, vandaag is het een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architects ontwierp "de overdekte stad waar het nooit regent" volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa.
Het ontwerp van Gare Maritime kwam tot stand in opdracht van Extensa en is het resultaat van een samenwerking tussen Neutelings Riedijk Architects, Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT (voorheen Jan de Moffarts architecten, red.). Dat team werkte voor de technische uitwerking van het ontwerp samen met Ney & Partners en boydens engineering en voor de vormgeving van al het groen in het project met OMGEVING.
Over de twee andere, niet-circulaire Belgische projecten die de shortlist haalden, Melopee in Gent van Xaveer De Geyter Architects en Z33 in Hasselt, van de Italiaanse Francesca Torzo, lees je meer op onze zusterwebsite Architectura via respectievelijk deze en deze link.
Onder de 532 nominaties waren ook er 26 Belgische projecten. Die ontdek je hier.
Bij de vorige editie, in 2019, lieten de Belgische architecten zich opmerken met maar liefst 21 nominaties. Twee Belgische projecten behaalden toen een finaleplaats: PC Caritas in Melle van architecten de vylder vinck taillieu en het Skanderbeg Plein in Tirana, Albanië, van 51N4E, Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI. Grand Parc Bordeaux van Lacaton & Vassal-architectes; Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture, de verbouwing van 530 woningen, werd in 2019 uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar.