Gerecycleerde ramen van Kömmerling voor nieuwbouwproject in Willebroek

In de Breendonkstraat in Willebroek verrees op de plek waar vroeger een grote villa ruimte bood aan één gezin een nieuwbouwproject met zeven appartementen. Voor de ramen koos de ontwikkelaar voor de ReFrame-profielen van Kömmerling, die voor de volle 100% bestaan uit gerecycleerd pvc.

In een straat die verder gekenmerkt wordt door gezinswoningen en rijtjeshuizen, springt de nieuwbouw die werd afgewerkt met witte crepi in het oog. De zeven appartementen van het moderne gebouw liggen verspreid over drie bouwlagen. Vijf appartementen tellen twee slaapkamers, de overige tellen er één. De aanwezigheid van een lift wijst op het uitgebreide doelpubliek waar de bouwpromotoren op mikken: zowel starters als gepensioneerden moeten zich er thuis kunnen voelen.

Het ontwerp komt uit de koker van projectontwikkelaar RDS Construct, die in de wijde regio tussen Brussel, Antwerpen en Sint-Niklaas op zoek gaat naar interessante bouwgronden. Op
het perceel stond tot voor kort een grote villa, die het beeld van de straat mee vormde omdat ze op een lichte verhoging stond. “Maar een oud huis blijft ook na verkoop een oud huis. Daarom vinden we deze aanpak beter. Nu komt hier plaats voor zeven huishoudens”, zegt zaakvoerder Christophe De Ryck. “De locatie is bovendien heel goed, op iets meer dan een kilometer van het centrum van Willebroek en met de oprit van de A12 vlakbij.”

Het project speelt zo in op de maatschappelijke tendens om compacter te wonen en bestaande dorpskernen te verdichten, zoals het Vlaamse beleid ook voorschrijft. Naast het gebouw komt een oprit te liggen die naar de overdekte parkeerplaatsen aan de achterzijde leidt, waar ook een gedeelde tuin komt.


Geen nieuwe grondstoffen voor ramen

De ReFrame-profielen van Kömmerling waar de ontwikkelaar voor koos voor de ramen, bestaan voor de volle 100 procent uit gerecycleerde pvc, wat dus betekent dat geen nieuwe grondstoffen moeten worden aangeboord voor hun productie. En toch boeten ze niet in aan kwaliteit. “Wij verzamelen alle reststukken en oude profielen uit afbraakwerken en de recyclagepartner van Kömmerling komt die vervolgens halen. Daarna krijgen wij de daarmee gemaakte ReFrame-profielen van Kömmerling terug en maken wij daarmee de ramen”, zegt Jeroen Van Doorslaer van raamproducent Van Doorslaer, wiens innovatieve onderneming ReFrame als een van de eersten heeft gebruikt in een project. “Door die aanpak wordt 90 procent minder CO2 uitgestoten tijdens het productieproces, terwijl de isolatiewaarde wel even goed is als bij nieuwe ramen.”

Hij verzamelt de het afval en one recycling partner haalt het op bij al onze klanten. Recycling partner recycleert en levert de bekomen pvc pellets terug aan ons.

De zwartgrijze profielen contrasteren mooi met de witte buitengevels. Zonder in te boeten op de frisse look dragen ze bij aan het duurzaam karakter van dit project.

Maar niet alleen de ramen en het feit dat wordt ingezet op verdichting en ruimtelijk rendement maken het project duurzaam. Zo krijgt elk appartement ook zijn eigen zonnepanelen met omvormer. RDS Construct voorziet aan de voorzijde en zijkanten van het gebouw ook groen.


'Penthouse' op de tweede verdieping

De meeste appartementen werden op papier verkocht, zodat de eigenaars nog veel inspraak hadden bij de keuzes voor het interieur. Ze konden kiezen welke tegels er moeten komen, of bepaalde muren een kleurtje moesten krijgen en of er al dan niet glazen deuren moesten worden voorzien – en zo ja, welke dan. Een opvallende vaststelling is het verschil tussen eigenaars die er zelf komen wonen en eigenaars die het appartement aankopen om het te verhuren. De eerste groep maakt meer gedurfde keuzes in de afwerking, terwijl eigenaars die iets als investering
kopen vooral kiezen voor sobere en neutrale kleuren en materialen.

Het meest in het oog springende appartement is tevens het grootste in het gebouw. Met de flair van een penthouse kijkt het enige appartement op de tweede verdieping uit op de onmiddellijke omgeving. Op de vloeren ligt een lichtbruine parkettegel, iets wat volgens de projectontwikkelaar tegenwoordig erg in trek is omwille van de warme uitstraling. De wanden in de badkamer zijn dan weer bekleed met een lichtgroene tegel. Het zijn kleuren die elders in het blok niet terugkomen, in de overige appartementen blijft het bij wit- en grijstinten.

Deel dit artikel:

Onze partners