Bij de verbouwing van een oude hoeve in Waarloos (Kontich) waarin haar eigen woning en kantoor zal gehuisvest worden, maakte architecte Els Van Reeth van plek° interieur- en architectenbureau gebruik van het Staenisrooster van Staenis. In deze Gewikt & Gewogen legt ze de circulaire vloeropbouw op de... rooster.
In welke werf werd het product toegepast?
"Ik ben momenteel een hoeve aan het verbouwen in Waarloos (Kontich). Na de renovatie zal ik er met mijn gezin gaan wonen en ook mijn architectenbureau krijgt er een plek."
Wat gaf de doorslag om voor het Staenisrooster te kiezen?
"Verschillende redenen. Ten eerste is het een demontabel systeem en kan je het in de toekomst dus nog makkelijk afbreken om eventueel elders te hergebruiken. Daarnaast speelde ook de mogelijkheid dat ik het zelf kon installeren mee. Mijn bureau focust immers vooral op zelfbouwprojecten, dus daar zweer ik wel een beetje bij. Ten slotte was ook de snelheid een factor. Door de coronamaatregelen liep onze werf een stevige vertraging op, terwijl mijn gezin en ik echt wel moesten verhuizen. Door gebruik te maken van de Staenisroosters met een beplating erop, was het nieuwe kantoor, dat nu even dienst doet als woonst, gelukkig snel bewoonbaar, zonder dat het geheel al afgewerkt moest zijn, wat bij een traditionele vloeropbouw met isolatie en chape wel het geval zou zijn."
Hoe stonden de aannemers tegenover de keuze voor het Staenisrooster?
"Wij deden het zelf met uitleg van Daisy en Tom, zaakvoerders van Staenis. Het is wel wat arbeidsintensief, maar het systeem laat zich wel vrij gemakkelijk en veilig opbouwen. Zelfs onze kindjes konden ermee overweg (lacht)!"
Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?
"Het feit dat het een droge bouwmethode is, waardoor alles snel kan afgewerkt worden. Er zijn ook verschillende mogelijkheden op het vlak van opbouw, afwerking, keuze opvulling ... De eenvoud van plaatsen is ook een enorme troef. Je hebt eerst wel wat uitleg nodig van de bedenkers, maar daarna is het eigenlijk kinderspel. Je kan de werken ook gemakkelijk faseren, wat bij verbouwingen zeer handig is."
Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?
"Het feit dat je de elementen slechts aan één zijde in elkaar kan klikken. Het is in eerste instantie immers niet zo duidelijk welke zijde dat is. Maar opnieuw: na wat uitleg ben je er snel mee weg."
Zijn er bepaalde zaken waar een architect rekening mee moet houden als hij kiest voor het Staenisrooster?
"De 'basispootjes' hebben een bepaalde maximale hoogte die op sommige plaatsen de leidingen nét niet dekt, bijvoorbeeld daar waar waterleidingen en elektriciteitskabels elkaar kruisen. Dat hoeft echter geen probleem te zijn aangezien er nadien nog een laag op kan komen, met bijvoorbeeld isolatie, vloerverwarming of vloerbekleding en dat probleem zich dan vanzelf oplost."
Voor welk type projecten is het Staenisrooster interessant en voor welk type minder?
"Vooral voor kleinere zelfbouwprojecten is het interessant. Voor grote projecten vind ik het iets minder geschikt. Niet omwille van het product zelf, wel omwille van de arbeid die het plaatsen vereist."
Ligt de prijs hoger dan die van een traditionele vloeropbouw?
"Het element is geen bouwproduct an sich en moet steeds gecombineerd worden met andere materialen. Of het product duurder is dan een traditionele vloeropbouw, hangt dus van het totaalpakket af. Wanneer aannemers het zouden gebruiken, zal het vermoedelijk wel duurder uitvallen dan andere oplossingen, maar voor een zelfbouwer zou het wel goedkoper kunnen uitvallen."