Gewikt & Gewogen: Hanne Eckelmans (Hé! Architecten) over Brusseleir van BC materials

Bij de renovatie van haar eigen woning, een historisch pand in Molenbeek, maakte de Brusselse Hanne Eckelmans, die met een eigen bureau heeft, gebruik van Brusseleir, een van de leempleisters van BC materials. "Niet alleen het ecologische aspect gaf de doorslag, ook esthetisch is Brusseleir een prachtig product", klinkt het.

In welke werf werd het product toegepast?

"In mijn private woning, een gerenoveerd historisch pand in Molenbeek."


Wat gaf de doorslag om voor Brusseleir te kiezen?

"De ecologische kwaliteiten van het materiaal, maar zeker ook het esthetische aspect."


Hoe stonden de aannemers tegenover de keuze voor leempleisters BC materials?

"Helaas kennen nog niet veel Brusselse aannemers de producten van BC materials. Daarom werd onze werf gebruikt als een scholingswerf voor de opleiding van vijf Brusselse aannemers die zich wilden verdiepen in circulair bouwen. Want de leempleisters van BC materials waren niet het enige circulaire aan de werf, de hele renovatie kan bestempeld worden als circulair. De workshop werd georganiseerd in samenwerking met BC materials en Het Leemniscaat, een stukadoorsbedrijf gespecialiseerd in leem."


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

"De leempleister moet niet meer geverfd worden en je kan er verschillende afwerkingstexturen mee verkrijgen. Het is een ecologisch, circulair product en heeft van zichzelf een vochtregulerende functie. De Brusseleir heeft ook een warme en gezellige van uitstraling."


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

"Niet op productvlak. Wel is het dus zo dat meer aannemers het product zouden moeten leren kennen zodat we meer offertes kunnen aanvragen en beter prijs kunnen vergelijken."


Zijn er bepaalde zaken waar een architect rekening mee moet houden als hij kiest voor leempleisters BC materials?

"Leempleisters worden in minstens twee lagen aangebracht. De eerste laag moet volledig uitgedroogd zijn vooraleer dat tweede laag gezet kan worden. Gezien de langere drogingstijd in vergelijking met gipspleister zal de plaatsing dan ook enkele dagen langer duren. Maar dat mag zeker niet afschrikken. Wij hebben midden december de eerste laag gezet en met behulp van bouwdrogers was die laag droog voor dat het kon beginnen vriezen."


Voor welk type projecten zijn leempleisters interessant en voor welk type minder?

"Leempleisters zijn overal bruikbaar daar waar een gipspleister toegepast kan worden. Dus niet buiten of in de douche."


Ligt de prijs van bouwen met leempleisters hoger dan die van gipspleister?

"Ja, maar daar staat tegenover dat een gipspleister nog geschilderd moet worden. De totale prijs van gipspleister en schilderwerken is wel vergelijkbaar met een leempleister van BC materials in een basiskleur."

Deel dit artikel:

Onze partners