Gewikt & Gewogen: Jelle Vandecasteele (COBRAS) over de ProBox van JUUNOO

Recentelijk verhuisde COBRAS zijn professionele activiteiten naar een voormalige textielfabriek in Heule, waarmee het architectenbureau het erfgoedwaardige pand meteen een nieuwe bestemming gaf. Voor de inrichting van zijn nieuwe hoofdkantoor maakte COBRAS gebruik van de ProBox van JUUNOO. Die akoestische box is herbruikbaar, flexibel en dus duurzaam en laat de gebruiker toe om ongestoord en productief te werken. ProBox is bovendien snel te plaatsen zonder stof of lawaai te veroorzaken én zonder de bestaande ruimte te beschadigen. Jelle Vandecasteele, zaakvoerder van COBRAS, getuigt over de ProBox in deze Gewikt & Gewogen.

In welke werf werd het product toegepast?

"In de reconversie van een oude textielfabriek in Heule. Voor dat project werkten we met het box-in-boxprincipe, waarvoor de ProBox van JUUNOO zeer handig bleek te zijn."


Wat gaf de doorslag om voor het product te kiezen?

"Het circulaire principe en de vlotte manier van (ver)plaatsen."


Hoe stonden de aannemers en bouwheer tegenover de keuze voor de ProBox?

"Wij waren zelf bouwheer in dit project. Zowel wij als JUUNOO hadden uiteraard alleen maar positieve gevoelens over het product en wilden met elkaar samenwerken. Met onze samenwerking streefden we er eveneens naar om het circulaire verhaal kenbaarder te maken bij het grote publiek." 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van de ProBox?

"De volledige constructie kan na gebruik nog een volledig ander leven leiden. Niets hoeft met andere woorden nog naar de afvalberg. Het geheel laat zich daarnaast heel snel opbouwen en is erg kwalitatief."


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

"Wij denken van niet. Misschien zal de toekomst dit nog uitwijzen."


Zijn er bepaalde zaken waar een architect rekening mee moet houden als hij kiest voor dit product?

"De snelheid van het opbouwen en de ingebruikname, maar ook het circulaire principe an sich. Material matters!"


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke type minder?

"Vooral voor de heroriëntatie van kantoorgebouwen is de ProBox nuttig, zeker als corona grotendeels onder controle zal zijn. We zullen in de toekomst immers sowieso op een andere manier moeten omgaan met onze ruimte. Voor toepassing in een puur particulier project is het product naar mijn mening minder geschikt."


Ligt de prijs van bouwen met dit product hoger dan die van bouwen met andere (niet-circulaire) soortgelijke oplossingen?

"In ons geval was het ongeveer even duur als wanneer we de boxen zouden hebben laten maken op de traditionele manier. Op lange termijn zal de ProBox echter goedkoper zijn. De traditionele boxen moeten immers naar de afvalberg en die van JUUNOO niet. JUUNOO neemt de boxen zelfs terug tegen betaling."

Deel dit artikel:

Onze partners