Gewikt & Gewogen: Philippe Brysse (A2D) over de kalkhennepblokken van IsoHemp

Voor de realisatie van zijn nieuwe kantoor naar eigen ontwerp in een oud douanegebouw in Sint-Jans-Molenbeek, maakte A2D voor de isolatie van verschillende wanden gebruik van de kalkhennepblokken van IsoHemp. In deze Gewikt & Gewogen licht Philippe Brysse, architect en managing partner bij A2D, die keuze toe.

Naast het kantoor, zal de renovatie van het voormalige uit 1906 daterende douanegebouw in de Van Meyelstraat 47-49, op een steenworp van de Tour & Taxis-site, ook resulteren in drie appartementen, een atelier en twee werkruimtes. Momenteel zijn de werken aan de gang en in september moet het ontwerpbureau zijn huidige kantoren in Tervuren kunnen inruilen voor de nieuwe stek.


Wat gaf de doorslag om voor de hennepblokken van IsoHemp te kiezen?

“De hennepblokken van IsoHemp bestaan uit hennep, luchtkalk en hydraulische kalk. Dat zijn 100% natuurlijke grondstoffen, die bovendien nog eens een lokale herkomst hebben. We moeten met z’n allen duurzamer gaan bouwen en de kalkhennepblokken van IsoHemp passen heel mooi in dat streven. Puur technisch heeft het product ook veel troeven: het heeft van nature een vochtregulerende werking en goeie akoestische eigenschappen.”


Hoe stonden de aannemer en bouwheer tegenover de keuze voor het product?

“De bouwheer zijn wij zelf, waardoor al een partij minder moest overtuigd worden. De aannemer stond er positief tegenover.”


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van de kalkhennepblokken?

“De akoestische eigenschappen. Die zijn eigenlijk echt indrukwekkend. De impact van de kalkhennepblokken op de akoestiek van de ruimte is enorm.”


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

“Voorlopig niet.”


Zijn er bepaalde zaken waar een architect rekening mee moet houden wanneer als hij kiest voor het product?

“Omdat je de kalkhennepblokken dampopen moet afwerken, gebruik je best kalk- of leempleister voor de afwerking. Dat kan een extra kost betekenen omdat je daarvan twee lagen moet aanbrengen, gezien de grove ondergrond. Tegenwoordig zijn er echter ook al wel dampopen gipspleisters op de markt die niet duurder zijn dan conventionele pleisters en van zo’n pleisters is maar één laag nodig om de kalkhennepblokken af te werken, wat dus geen meerkost betekent.”


Voor welk type projecten zijn de kalkhennepblokken vooral interessant en voor welk type minder?

“De vochtregulerende eigenschappen waar kalkhennep van nature over beschikt, maakt de blokken bijzonder interessant op vochtige locaties. Wij gebruiken ze in het project in de kelder van de gelijkvloerse woning en in de vroegere kelderruimtes waar het atelier en een deel van ons kantoor in wordt ondergebracht. Het vochtregulerende vermogen is echter niet de enige troef van de kalkhennepblokken, wat ze evenzeer geschikt maakt op plaatsen waar het droger is. Daar kunnen ze door onder meer hun goeie akoestische en thermische eigenschappen zorgen voor extra comfort in vergelijking met goedkopere alternatieven.”


Ligt de prijs van bouwen met de kalkhennepblokken hoger dan die van traditioneel bouwen?

“Als je ze besluit af te werken met kalk- of leempleister waarschijnlijk wel, om de reden die ik al heb toegelicht. Het zijn in dat geval dus wel niet de kalkhennepblokken zelf die verantwoordelijk zijn voor die meerkost. Kies je voor een dampopen gipspleister, dan is er zoals ook al uitgelegd geen prijsverschil met andere isolatiematerialen.”

Deel dit artikel:

Onze partners