Gewikt & Gewogen: Yannick Van Springel (YVAS Architectenbureau) over Leadax Roov van Wienerberger

Yannick Van Springel, zaakvoerder van YVAS Architectenbureau, koos in het ontwerp van zijn eigen woning voor Leadax Roov van Wienerberger, een witte platdakbedekking die vervaardigd wordt uit gerecycleerde PVB-folies uit de glasindustrie. In deze Gewikt & Gewogen geeft hij meer uitleg bij die keuze. “Je kan Laedax Roov mechanisch verankeren of met ballast, maar ook met lijm die watergedragen is. Het product is dus niet enkel op het vlak samenstelling maar ook qua toepassingswijze 100% circulair”, klinkt het onder meer.

Wat gaf de doorslag om voor het product te kiezen?

“Enerzijds het feit dat het om een circulair product gaat, anderzijds de witte kleur, die de zonnestralen reflecteert en zo het hitte-eilandeffect beperkt en zorgt voor een koeler binnenkimaat van de woning.”


Hoe stonden de aannemers en bouwheer tegenover de keuze voor Laedax Roov?

“De aannemer stond ervoor open het product te leren kennen. Het was wel even wennen, maar dat geldt voor elk nieuw product. De bouwheer was ikzelf natuurlijk. Ik geraakte overtuigd van het product bij een bezoek aan een testwerf, meer bepaald de toepassing op een meergezinswoning. Zowel de aannemer als ikzelf zien toch een interessante toekomst weggelegd voor Laedax Roov.”


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

“Het circulaire karakter ervan en de witte kleur, maar zeker ook het feit dat het product makkelijk geplaatst kan worden. Zo is daarvoor geen vuur of hitte nodig. Je kan Laedax Roov mechanisch verankeren of met ballast, maar ook met lijm die watergedragen is. Het product is dus niet enkel op het vlak van samenstelling 100% circulair, maar ook qua toepassingswijze. Leadax Roov komt ook slechts in één dikte, waardoor er zonnepanelen of een groendak op voorzien altijd mogelijk is.”


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

“Het is van groot belang dat de aannemer de nodige opleidingen krijgt daar het aanwerken van dakdoorvoeren, hoeken en andere cruciale punten toch het nodige vakmanschap vergt.”

Zijn er bepaalde zaken waar een architect rekening mee moet houden als hij kiest voor dit product?

“Niet onmiddellijk.”


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welk type minder?

“De genoemde voordelen zijn zowel interessant voor particuliere als voor grotere projecten.”

Deel dit artikel:

Onze partners