Gezocht: bestekteksten van circulaire bouwoplossingen

VIBEBLIEBERG architects of a circular economy en Redactiebureau Palindroom/Circubuild lanceren een oproep aan producenten om bestekteksten te bezorgen van hun circulaire bouwoplossingen. Dit kadert in het project Circubestek, een database waar voorschrijvers snel en gemakkelijk bestekteksten zullen terugvinden van circulaire materialen en producten.  

Waarom?

Vandaag worden in bestekken nog maar zelden circulaire materialen voorgeschreven. Daardoor is het moeilijker om ze toe te passen in een bouwproject. Door bestekteksten van circulaire oplossingen vlot toegankelijk te maken voor voorschrijvers zullen de materialen meer voorgeschreven worden, wat zal leiden tot meer circulaire gebouwen. Fabrikanten zullen hierdoor ook de vraag naar hun circulaire oplossingen zien toenemen. 

Door een platform aan te bieden met circulaire bestekteksten én dankzij de integratie met de meest gebruikte platformen van bestekteksten (VMSW en C3A) zijn de initiatiefnemers ervan overtuigd dat ze het voorschrijven van circulaire materialen een boost kunnen geven. Ze krijgen hiervoor de financiële steun van Vlaanderen Circulair 


Expertenpanel 

Om te garanderen dat de aanpak aansluit bij de wensen van het werkveld werd ook een panel samengesteld van architecten, ingenieurs en fabrikanten die input zullen geven over de gewenste aanpak en opbouw en het platform zullen uittesten. 


Selectiecriteria

Circubestek zal dus een platform worden waar enkel circulaire materialen en technieken in worden opgenomen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want wanneer is een materiaal nu wel of niet circulair? Om daar een antwoord op te bieden werkte het team van Circubestek een document uit met concrete evaluatiecriteria waaraan elk product moet voldoen om opgenomen te worden. Dat document kan je consulteren via deze link.


Zelf teksten opladen?

Elke fabrikant kan zelf zijn bestekteksten en de bijhorende info uploaden via Google Forms, via deze link.

Na het uploaden gaat het team van Circubestek ermee aan de slag. De producten worden geëvalueerd op hun circulariteit. Als dat positief uitdraait, zullen ze opgenomen worden in de database.

Wie nog vragen heeft over Circubestek, kan mailen naar rik@palindroom.be.

Deel dit artikel:

Onze partners